DSC_0183

DSC_0183

Автобус №18 с нов маршрут

от 26-и ноември. Тя е част от проекта "Интегриран градски транспорт", който Община - Бургас изпълнява от 2008 година.

Маршрутът на автобуса с номер 18 до днес включително е: автогара "Запад" - улица "Стефан Стамболов" - улица "Христо Ботев" - булевард "Иван Вазов" - стадион "Черноморец" - улица "Индустриална" - село Маринка - село Твърдица. Автобус с номер 18а минава по същия маршрут, но след улица "Индустриална" продължава към комплекс "Меден рудник" - Твърдица - Маринка.

От 26-и ноември, събота, маршрутът на автобусите №18 и №18а се променя в следния участък: автогара "Запад" - спирка "Билкова аптека" - булевард "Сан Стефано" - булевард "Мария Луиза" - стадион "Черноморец" и продължава по стария маршрут. На идване от Твърдица и Маринка, след като мине по "Мария Луиза", продължава по "Сан Стефано" и спира до блока на улица "Вардар" (в момента там е спирката на автобус №12а). По този начин може да се направи връзка с бързата линия на терминал БСУ.

Първоначалното решение е съгласно новата схема автобусът от стадион "Черноморец" да завива по "Мария Луиза" и оттам да стига до автогара "Запад". До промяната на трасето и завоя по булевард "Сан Стефано" се стигна след намеса на кмета на село Маринка Лъчезар Колев. След среща на кмета на Маринка и зам.-кмета по бюджет и финанси на Община - Бургас Красимир Стойчев е договорено автобусът да завива по "Сан Стефано". "Искаме учениците да не пресичат кръстовища и по най-безопасния начин да стигат до място, където да се прекачат на автобус от градския транспорт", каза пред "Черноморие" Лъчезар Колев.

"Очаквам възлагателно писмо от Община - Бургас за направена договорка с промяна на маршрута на автобус №18 и тази информация ще бъде качена на сайта на фирмата ни", каза пред "Черноморие" Петко Драгнев - управител на общинската фирма превозвач "Бургасбус". Съгласно новата транспортна схема по улица "Христо Ботев" ще минават само автобусите от т.нар. "бърза линия" и тролея. "Искаме да ограничим до минимум замърсяването на въздуха в центъра на града. Автобусите от съставните селища на общината са стари и изхвърлят вредни емисии. Предстои и тяхната поетапна подмяна", допълни Драгнев.