DSCN8693

DSCN8693

Автор на портрета на Фотев ще прави икони за нов параклис

в Морската градина на Бургас. Инициативният комитет за изграждането на параклиса, консултиран от художниците Георги Динев и Николай Дубаров, избра екипа Атанас Атанасов - Станимир Желев за изработването на иконите.

Заявки за участие в конкурса бяха подадени от автори от Бургас, Сливен, Пловдив.

Избраният екип трябва да изработи четири икони до 2-ри май. Това са изображенията на на Исус Христос, света Богородица, свети Йоан Кръстител и свети Георги Победоносец, ще са в размер 60,5X84 с позлата от 22-карата злато. Екипът ще се придържа съм ранно византийския стил.

Процедурата по избора бе открита, което даде възможност на кандидатите да присъстват и да отговарят на въпроси на членовете на комитета. След разглеждане на постъпилите предложения присъстващите единодушно избраха за иконописци екипът Атанас Атанасов- Станимир Желев. 

Атанас Атанасов е бургазлия, известен на обществеността с множеството си изложби в България и по света. Носител на редица награди, сред които награда за живопис от биеналето "Приятели на морето“" за портрета му на поета Христо Фотев. Негови икони са показвани на изложби в Тулуза, Алби, Кастр, Франция.

Станимир Желев е завършил Национална художествена академия, специалност "Живопис". Над 10 години представя своето творчество по цял свят. Негови творби се намират в частни колекции в България, Франция, Канада, Германия, Белгия, Люксембург, Австрия, Швейцария.

Средствата за изработката на иконите ще бъдат осигурени от дарители. Към настоящия момент има заявено желание от няколко човека да направят дарение. Сред тях е и областният управител Константин Гребенаров, който ще подари на параклиса икона на свети Никола - покровител на Бургас и моряците.

Продължава кампанията по набиране на средства. Всички желаещи могат да се включат. Банковата сметка за дарения е: BG85IORT73785008877700- Инвестбанк- ИК- параклис "Св. Георги Победоносец".

Параклисът се изгражда по повод 100 години от Балканските войни, в памет на загиналите воини от 24-ти Черноморски пехотен полк.