DSC_3166

DSC_3166

Автосервизите в общ регистър. Ще дават гаранции за ремонта

Националната асоциация на сервизите, бяха дискутирани на кръгла маса инициирана от депутатите от ГЕРБ Иван Вълков и Ивайло Московски с представителите на бранша. След като минат обсъжданията в пет големи града на страната, депутатите ще направят нужните постъпки, за да станат тези промени факт.

Промените предвиждат сервизите да бъдат в общ регистър. В момента всеки собственик има регистрация само по Търговския закон и подлежи на проверка от съответната Териториална дирекция на Националната агенция по приходите. След като измененията влязат в сила, ще бъде направена и регистрацията. "Регистрационният режим е по-лека и удобна форма от лицензионния, затова сме избрали него. Готвените промени няма да се отразят финансово на собствениците на серзивите", категоричен е депутатът Ивайло Московски. Това обаче не е сигурно, че ще бъде така, защото всеки сервиз ще трябва да отговаря на серия от условия - да бъде на подходящо за целта место, да разполага с квалифицирани служители, да дава гаранция за извършвания от него ремонт, да попълва стриктно сервизна книжка с направените ремонти и т.н.DSC_3162

"Целта на промените е да се уеднаквят условията за всички сервизи. Ние не ги делим на малки и големи. За нас е важно, каква дейност извършват и да се премахне нелоялната конкуренция", допълни Емил Германов - председател на Националната асоциация на сервизите. В измененията на нормативната уредба да предвидени и санкции за нарушителите.

Според специалисти от КАТ, 35% от катастрофите са причинени от некачествено извършен ремонт. "Не може всеки клиент да отива в серзива със свои резервни части и да очаква, след като му бъде направена смяната, гаранция за качеството на услугата", смята Германов.

От друга страна обаче, това ще задължи сервизите да работят с определени лицензирани фирми за доставка на авточасти. Не е изключено да се стигне и до фалит на някои от тях, които няма да могат да отговорят на критериите, които закона ще им наложи.