Balet

Balet

Балетният конкурс във Варна става на половин век

и председателя на фондация "Международен балетен конкурс" Димитър Димитров и члена на Управителния съвет на фондацията Соня Димитрова.

През 2014 г. най-престижният балетен форум, който от 1964 г. събира на сцената на Летния театър на Варна утвърдени и изгряващи звезди, ще отбележи 50-години, юбилей, който е достоен да бъде посветен на кандидатурата на Варна за културна столица на Европа, сподели Соня Димитрова. Тя посочи, че в конкурса през годините са се представяли танцьори от балетните школи на 32 държави от цял свят, а звездната кариера на редица величия като Владимир Василиев, Наталия Макарова, Михаил Баришников, Силви Гилем, Патрик Дюпон, Максимилиано Гера е стартирала точно от тук.

Паралелно с конкурса ще бъде проведена и Международната балетна академия, която привлича многобройни участници от Европа, Азия и Америка.

Патрон на юбилейния конкурс ще бъде вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова. Форумът ще се проведе под егидата на Постоянния танцов комитет на ITI и CID към UNESCO.