akva_kalideT

akva_kalideT

Бани на 1 800 г. влизат в туристически продукт

и красотата на  природата от Бургаския залив до Странджа" по по оперативнта програма регионално развитие. Стартът на проекта бе даден днес от трите нимфи Сияйна, Благомислеща и Цветуща, покровителки на лековитети извори на "Аква Калиде".

Освен "Аква Калиде", в проекта са включени  още 4 значими обекта   - "Бегликташ" в община Приморско, "Мишкова  нива" в община  Малко Търново, "Деултум" в община  Средец и "Русокастрон" в община  Камено. Той ще бъде реализиран за период от 24 месеца. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е на стойност 445 160,80 лева.

Проектът предвижда създаването на разнообразни и с регионален потенциал  туристически продукти, които чрез ефективен маркетинг да се промотират на туристическия пазар и да  привлекат нови туристи от страната и чужбина.

"Идеята е да  се популяризира  културно-историческото и природното наследство на региона  и да се насърчи икономиката в общините във вътрешността на област Бургас  като Камено, Средец и Малко Търново", каза зам.-кметът по образование в община Бургас - Йорданка Ананиева.

Очакваните резултати от реализирането на проекта са  насърчаване на предлагането извън активния сезон и увеличаване на заетостта на легловата база през останалите месеци на годината, допълни Ананиева.akva_kalideT1

Предвидено е да бъдат предложени два основни регионални туристически продукта и до 10 туристически пакета, съчетаващи културно-историческото и природно наследство на региона от Южното Черноморие и Странджа планина.

"Те ще бъдат представени на международни и регионални туристически борси. Предстои да бъдат сключвани и договори с туроператори и малки туристически фирми, които да предлагат маршрутите в цялата страна и чужбина", уточни зам.-кметът Йорданка Ананиева.

Последните находки, открити на "Аква Калиде", са оловни печати и златни накити, обясни директорът на РИМ Бургас гл.ас. Цоня Дражева по време на  представянето на проекта.

Тя представи вълнуващата история на "Аква Калиде". Археологически находки показват, че лечебните свойства на горещия извор били известни още внеолита, когато в близост до него са създадени три селища от VІ – V хилядолетие пр. Хр. Траките превърнали извора в средата на І хил. пр. Христа в най-почитаното "светилище на Трите нимфи", което векове наред привличало много поклонници. Най-ранните сведения за днешните бургаски минерални бани са от 4 век. пр. Хр., когато Филип II Македонски е летувал там.