DSC_2950

DSC_2950

Баща и син Арабян с обща изложба За първи път в галерия "Пролет" той излага и статуетки от стъкло. Това е последната му творческа провокация към него самия и към широката публика. За направата им е използвал зелен оловен кристал, който обработва, докато добие завършек и финес.DSC_2942 "Стъклото е сложен материал. Твърде деликатно се работи с него. То не е особено популярно у нас, защото са малко хората, които прибягват да творят с него", сподели Хари Арабян. Той от 2 години се опитва да работи със стъкло. Показва творбите си в Дания и Германия, където вече има интерес към тях.

Статуетките от стъкло естествено се вписват сред черно-белите фотографии на Арабян - син. Сандро Арабян показва част от своята дипломна работа "Моят арменски род", с която се дипломира в Нов български университет, специалност "Фотография". DSC_2948В изложбата са подредени фотографии на три поколения арменци, повечето от които дойдоха на откриването, за да поздравят автора. Особено изразителен е портретът на леля Ани - сестра на бабата на Сандро. Единствените цветни петна, изпъкващи на черния фон на снимката, са лицето и ръцете на жената. Заради начина на снимане и уловения миг, снимката се оказва най-харесвана и от преподавателите на Сандро Арабян.
Израствайки в семейство на хора на изкуството, Сандро Арабян не може да не тръгне по пътя на своите родители. Но вместо живопистта на майка си или пластиките на баща си, той избира фотографията. Признава, че негова страст са портретите. "Никога не пускам апарата. Ходя навсякъде с него и не спирам да снимам", признава фотографът. Дори на своята изложба не пропуска да заснеме откриването, преди да поздрави гостите.
Текст Десислава Георгиева
Снимки Лина Главинова