Taksasmet

Taksasmet

Бистрят още месец наредбата за освобождаване от такса смет за необитаеми имоти

освобождаването от такса-смет на граждани и фирми

за необитаемите имоти. Причината са неточности в текста, стана ясно днес на заседание на правната комисия към местния парламент. 
За първа година общината обмисля физическите и юридически лица да бъдат освободени от заплащането на услугата "сметосъбиране и сметоизвозване" при изготвянето на ставката за такса-смет. Според описаната процедура, хората трябва да се снабдят с четири служебни бележки, с които да докажат че в съответния имот няма ток, вода и парно, както и домоуправителят да декларира, че в имота не живеят наематели. 
ВиК и Е ОН нямат задълженията да издават подобни бележки. Спирането на водата трудно може да се реализира в етажната собственост. Прекъсването на електрозахранването пък лишава собствениците от възможността да си поставят аларма на имота, коментира общинският съветник от ГЕРБ Тодор Балабанов. Той посочи още, че домоуправителите също нямат задължение да декларират, че в имота не живее никой. Освен това те ще трябва да правят това за предстоящ период, обясни съветникът. 
Според колегата му от "Синята коалиция" Николай Недков, в хотелите е недопустимо да се спре тока, тъй това лишава зданията от охрана, както и работа на климатици и хладилници. 
Поради тази причина, общинските съветници решиха да върнат Наредбата за корекции в общинската администрация. Така тя най-вероятно ще се гледа на заседанието през януари. Очаква се и промяна на срока, в която гражданите ще могат да подават документи за освобождаването на такса-смет. Първоначалните планове предвиждаха това да стане до края на януари.

Днес+