084

084

"Black Sea Cruises" - най-бързо развиваща се пасажерска дестинация

Номинацията бе обявена на деветото издание на международното изложение "Seatrade Med Cruise Convention 2012". Събитието се проведе в изложбен комплекс Марсилия, Франция. Изложението се провежда през две години и е познато, като най -важното събитие на европейския пасажерски пазар.

Проектът за пристанището бе представен от зам.-председателя на съвета на директорите Карамфилка Апостолова и Стойчо Димов, ръководител отдел "Маркетинг, СУК и Евроинтеграция".

По време на изложението бяха проведени срещи с представители на най-големите международни круизни оператори, сред които "Royal Caribbean Cruises" и "Celebrity Cruises". Това затвърди позицията на порта, като нова круизна дестинация и в бъдеще може да осигури възможност за нови бизнес инвестиции и мероприятия.

Подписването на меморандум за създаването и промотирането на новата дестинация "Black Sea Cruises" между пристанищата Бургас, Одеса, Истанбул, Батуми и Севастопол и най-големият световен круизен оператор “Royal Carribean Corporation”, доведе до нарастване на круизния трафик в региона (в порт Одеса за 2012 г. се очакват 77 посещения, което е най-голямото нарастване от 1992 г.). Това оказа влияние и на инвестициите в играждането на пристанищна инфраструктура в пристанищата Сочи (Русия), Бургас и Батуми (Грузия).  Изпълнението на проекта "Зона за Обществен достъп”, в синхрон с добър мениджмънт и промотиране на проекта пред най–големите круизни компании, се очаква да доведе до повече инвестиции не само за пристанищната дейност, и за града и за региона.