DSC_1327

DSC_1327

Болница даде 3 000 лв. за лечение на бездомник да ампутират краката му, за да го спасят от инфектиране и смърт. Оттогава бездомникът живее в болницата, защото няма нито при кого, нито къде да отиде. Престоят, лечението и храната му са изцяло за сметка на лечебното заведение и вече надхвърлят 3000 лева, а клиничната пътека, по която е приет, отдавна е изтекла, обясниха от болницата 

Вече повече от месец лечебното заведение издирва близките на пациента и води кореспонденция със социалните служби. Мъжът е родом от Приморско, където е имал имот и роднини. Издирените леля и вуйчо обаче отказали да се грижат за него, защото били възрастни и болни. В момента МБАЛ Бургас със съдействието на Агенцията за социално подпомагане и МВР прави всичко възможно, за да снабди с документи мъжа, а след това да търси вариант за настаняването му социален дом, където да се грижат за него. Болницата е подала документи и той да бъде освидетелстван от ТЕЛК като инвалид, за да получава пенсия. 

Съдбата на бездомника не е прецедент за Бургаската болница. Годишно тук постъпват десетки пациенти, които са изоставени от близки и роднини, самотни, неосигурени. Разходите за тях годишно надхвърлят 30 000 лева, които никой не ги компенсира, твърдят от ръководството на болницата.