DSC_6208

DSC_6208

БСП: Посолствата ни създават проблеми за издаване на визи

са ограничили бройката от 300 на 150 визи седмично и пренасочват туристите към визовите центрове по места. За това са сигнализирали турпоператори на среща днес с депутатът от "Коалиция за България" Димчо Михалевски. "Ще напиша доклад до премиера Пламен Орешарски и с него ще поискаме светкавични решения на проблема. Видно е, че парите изтичат в частни джобове. Трябва да се премахнат седмичните квоти и да тези туристи да не отидат да почиват в съседни на нас страни, които се държат по-адекватно от нашите посолства", коментира Димчо Михалевски.

През миналата година от 400 000 визи издадени за туристи от Руската федерация, 130 000 са издадени във визовите центрове. 15 000 от 290 000 визи, издадени в Украйна също са издадени в тези центрове. Така освен таксата от 35 евро за виза, се плаща още 25 евро допълнително за услугата в тези центрове.

"В тази ситуация Гърция се държи адекватно и има потенциала да ни измъкне туристите, докато ние вместо да облекчаваме режима за издаване на визи, го усложняваме", допълни Михалевски.

Той и другите му двама колеги от "Коалиция за България" - Атанас Зафиров и Павел Маринов дадоха първата пресконференция, след извънредните парламентарни избори. От брифинга отсъства само Христо Монов. "Срещите с медиите в Бургас ще са всеки понеделник", обеща Михалевски.

Снимка Лина Главинова