БСП с митинг срещу избирателния закон сами и демократично своите кметове и искат те да бъдат назначавани от мнозинствата в общинските съвети и общинските кметове. Тази промяна засяга над 110 селища в областта и повече от 26 000 души. Има  общини, в които ще се избира единствено общински кмет, а като бонус към отнетите права се въвежда и нов данък – т.нар "данък колиба" – предвиждащ   да се въведе облагане с местен данък и на имоти с данъчна оценка под 1680 лева. Този данък ще засегне отново най-бедните и засегнати от кризата наши съграждани, сигнализира областният председател на БСП Бургас Атанас Зафиров. Според червените така формулиран този данък е икономически нецелесъобразен и със съмнителен фискален ефект, за сметка на допълнителните неудобства за хората, и ще засегне десетки хиляди, без да допринесе особено за увеличаването на местните приходи.

 

"Нищо ново, за съжаление. В последната година се нагледахме на подобни икономически и правни абсурди. И ако този безсмислен данък можем спокойно да причислим в  категорията на абсурдите, то с промените в Избирателния закон се цели нещо далеч по-опасно и ясно прицелено! Управляващите от ГЕРБ и "Атака" се опитват да прокарат промени, които да обслужат тяснопартийните им интереси и да им осигурят служебна победа на предстоящите местни избори", твърди Зафиров.

От БСП призовават всички демократично мислещи хора от Бургас и областта да подкрепят националната подписка срещу предлаганите промени. "Нека заедно на 4 декември от 11.30 пред сградата на Oбластна управа Бургас да кажем своето "НЕ" на дискриминационните поправки в закона", призова областният лидер на БСП.