Целта е да се срещне бизнеса и творческата индустрия, поясни зам.-кметът Руска Бояджиева. Снимки Лина Главинова

Целта е да се срещне бизнеса и творческата индустрия, поясни зам.-кметът Руска Бояджиева. Снимки Лина Главинова

"Булеварт" събира бизнеса и творците на Бургас. Възможностите за участие в Мрежата на сетивата бяха презентирани на специална среща в Бизнес инкубатора. Териториалният обхват на инициативата е Централна градска част на Бургас, заключена между, но не само булевард "Сан Стефано", улица "Христо Ботев" и улица "Цар Петър", булевард "Иван Вазов" и улица "Александър Батенберг", булевард "Демокрация". Основният подход при изграждане на мрежата е не територията и локацията на обекта и събитието, а неговото качество и потенциал да отговори на ценностите на мрежата и да взаимодейства с участници и публики за едно по-креативно пространство, вдъхновяваща атмосфера и преживяване.

До този момент има подадени три проекта за участие в първата сесия. Крайният срок за подаване на документи е 20-ти август. "И трите проекта са входирани от представители на бизнеса", каза пред "Черноморие" Руска Бояджиева - зам.-кмет по европейски политики и околна среда. Комисия, в която влизат общински съветници, ще оценява проектите по предварително зададени критерии. Одобрените проекти ще бъдат качени на специално разработена онлайн платформа. Подалите ги могат да кандидатстват за съфинансиране от страна на Общината, като размерът е до 5 000 лева. За настоящата година бюджетът, одобрен от Общинския съвет, е 25 000 лева.

Целта на "Булеварт" е да превърне улиците в рамкираното пространство в знаково място за създаване и потребяване на изкуство, култура и забавления. Общите усилия могат да превърнат това пространство в естествено поле за изява на поети и писатели, художници и артисти, в място за фестивали, арт инсталации и театър. Мрежата на сетивата в сърцето на града ще предложи на неговите жители и гости събития и кътчета, които те предизвикват да забавиш темпото, да се огледаш, да останеш, за да видиш, чуеш и участваш.

Галерия