DSC_7883

DSC_7883

"Бургас и морето" за 30-ти път! Събират в диск 10 от любимите песни на зрителите

"9-членна комисия ще избере песните за конкурса. Имената на членовете се пазят в тайна, така че никой няма да знае кои ще останалите 8 души, които също ще гласуват", уточни регламента зам.-кметът по култура в общината Йорданак Ананиева.

И тази година бюджетът на фестивала ще е 140 000 лева. Авторите на музика, текст, аранжимент и изпълнителите класирали се на първо място ще си разделят парична премия от 7 000 лева, на второ място - 4 000 лева, на трето - 2 000 лева. Журито, което ще определи победителите ще бъде от 6 души. Глас ще имат и зрителите в Летния театър.

Новото тази година ще бъде дискът с 10 от хитовете на "Бургас и морето". "От 19-ти март на сайта на конкурса започва гласуване. Всеки може да избере 10 от любимите си песни измежду 350-те, които са звучали на фестивала през неговите минали издания. Десетте песни, събрали най-много гласове, ще звучат и във втората част от конкурса", каза Гергана Илиева ръководител на организационни екип на "Бургас и морето". В музикално отношение помощ тази година ще окажат музикантите от "Горещ пясък".

Все още не са ясни имената на режисьора, на сценографа, както и водещите на конкурсната вечер.

Организаторите молят меломаните да помогнат да попълването на част от архива на фестивала. Липсват песни още от първото му издание през далечната 1973-та година, от 1975, 1980, 1981 и след възстановяването му през 2006 и 2007 година.

Това е конкурсът от който са тръгнали кариерите на Орлин Горанов и Георги Христов, където са се родити и песни като "Момчето, което говори с морето", "Моето мъжко момиче" и много други.