Влиянието на Стоян Цанев се усеща у мнозина млади бургаски художници. Снимка Архив Черноморие-бг

Влиянието на Стоян Цанев се усеща у мнозина млади бургаски художници. Снимка Архив Черноморие-бг

Бургас се прощава с художника Стоян Цанев на 9-ти февруари. Поклонението ще започне в 12.00 часа в Ритуалната зала на Траурен парк - Бургас.     

Художникът, прославил себе си и своя роден Бургас по целия свят, почина на 5-ти февруари. Кметът на Бургас Димитър Николов изказа съболезнования на неговото семейство, колеги и приятели. "Беше толкова талантлив, че до края се съревноваваше единствено със себе си. Живя в усамотение, но не самотен. Не знам дали успя да нарисува всичко, но създаде много. И сътвореното от него ще живее дълго. Тъжен е днешният вторник - за Бургас, но и изобщо за българското изобразително изкуство. Поклон пред паметта на Стоян Цанев!", каза кметът Николов.

Стоян Цанев е роден на 23-ти февруари 1946 година в Бургас През 1973 г. завършва специалност "Живопис" във варшавската Академия за изящни изкуства в класа на Анджей Руджински. Награден е от полското културно министерство. От същата година взема участие в представителните изложби в чужбина на Съюза на българските художници. Твори в областите графика, живопис и малка пластика. Носител е на престижни български и международни отличия.

Платна на Стоян Цанев са притежание на Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия; художествените галерии в Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Сливен, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора, Русе, както и музейни и частни колекции по цял свят.

Бил е и председател на бургаското Дружество на художниците.

През последните години Стоян Цанев живееше и работеше в къщата си в село Лъка.