Празниците ще се проведат в Дома на писателя в Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

Празниците ще се проведат в Дома на писателя в Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

За 22-ри път градът на Христо Фотев и Петя Дубарова става столица на BG литература. В продължение на един месец, от 1-ви до 30-ти октомври, в Бургас ще се проведат Есенни литературни празници. Откриването им е на 1-ви октомври от 18.00 часа с музикално-поетичния спектакъл "Поезия на живота - музика на любовта". Събитието ще събере местните поети, писатели, музиканти, певци в Дома на писателя, на улица "Вола" №1. На 1-ви октомври се чества  и Международния ден на поезията и Международния ден на музиката.

Над 19 са арт изявите, включени в програмата на 22-то издание на Есенни литературни празници. Премиери на книги, отбелязване на годишнини от рождението на писатели, поети, изкуствоведи, вечер на поезията, вечер на прозата. На 2-ри октомври от 18.00 ч. ще бъдат отбелязани 90 години от рождението на проф. Димитър Аврамов. В творческата вечер "Разум и възвишеност" за именития бургаски изкуствовед ще говори проф. Божидар Кунчев.

Два дена по-късно на 4-ри октомври ще бъде отбелязана 75-годишнината от рождението на Иван Апостолов.

Сред акцентите в програмата на Есенни литературни празници е творческата вечер "Елин Пелин съветва бургазлии" по повод 70 години от кончината му, представена от Георги Райков.

На 17-ти октомври Елка Стоянова и Симеон Димитров ще представят  сборника разкази "Две тулумбички и малка боза" от Ваньо Вълчев. Сред участниците в бургаските празници ще бъдат и гостите - Рада Панчовска, Иван Теофилов, Боян Ангелов, Румен Шомов.

От Република Северна Македония в Бургас пристига Борче Панов. Поетесата Роза Боанова ще представи пред бургаската публика най- новата му стихосбирка "Фотостихеза". Много смях и веселие ще предизвика вечерта на хумора "Де оня глас", на 23-ти октомври, 18.00 часа в Дома на писателя с участието на актьора Стоян Памуков.

Младият му колега Тони Минасян ще участва във вечерта на прозата - "Пейзажът в бургаската белеткристика".

Финалът на 22-то издание на Есенни литературни празници е на 30-ти октомври с представянето на списание "Море" с водещ поета Росен Друмев. Морските празници се организират със съдействието на Община Бургас и Бургаската писателска общност.