DSC_8865

DSC_8865

Бургаски балетист създава декоративни пластики керамика и стъкло, изхвърлени на брега.

Снимките на творбите му са събрани в книгата "Сълзи от морето", която е отпечаната с съдействието на доц. Маруся Любчева.
По повод предстоящата изложба академик  В.В. Ванслов - член на президиума на руската Художествена академия, доктор на искуствознанието пише следната рецензия:
"Изложбата на Недко Георгиев ни запознава с оригинални, несрещащи се до сега видове декоративни пластики: обемни композиции , образувани от морски камъчета, парченца керамика и стъкло - изхвърлени от морето , от късчета разни предмети намерени на брега.  Оказва се , че от такива невзрачни елементи е възможно да се изработят удивително красиви цветни мозайки, ако разбира се присъства  желание и художествено чувство.
Зрителите могат да се запитат; а защо да се творят пластични форми от този на пръв поглед струващ ни се отпадък. Нима не е достатъчно да се работи с обикновените за скулптора материали? Работата е в това, че в изкуството материалът не е неутрален, не е безразличен за художествения резултат. Сам по себе си той е изразителен, тоест притежава определени естетически възможности и свойства, влияещи на характера на художествения образ създаден от него. И затова необикновените елементи използвани  от Недко Георгиев, придават на работата му своеобразен, интересен и свеж ефект.
Тези предимно митични  образи, често са свързани с морето: Нептун, Посейдон, Ундина, фантастичните композиции на морското дъно.  Благодарение на разноцветните камъчета и стъкъла, от които като чели са изтъкани техните форми,  ни се струват сякаш  дошли от някакъв вълшебен свят.
Те са забавни, в тях има черти на лек хумор. При това особенна убедителност им придава човешката изразителност. Митичните персонажи са обладани от определени чувства и душевни състояния.
Ето например; сърдитият гневен Посейдон; или гордата, надменната Горгона;  или Удина с огромните наивни очи, от които капят сълзи. Във всичко това се проявява, не само фантазията на автора, но и умението му да създава от такъв, струващ ни се , неинтересен, непотдаващ се материал за пластични форми, вдъхновени с живот и емоционална изразителност.
Изграждайки  композициите си на принципа на лястовичевия градеж Недко Георгиев убедително предава  например; различни мъжки и женски лица, или тъгата на княгиня Ярославна, смешният, приличащ на дяволче Дионисий, както и динамиката на вълните и причудливостта на морското дъно. Всичко това професионалният скулптур може да изработи от глина или да въплати от други обикновенни материали. Но тогава цялата тази вълшебност щеше да изчезне. Пробвайте да оформите такива изразителни форми от простите елементи  използувани от Недко Георгиев - едва ли нещо ще се получи. Затова е необходимо да притежаваш особено предразположение и талантант. В Недко Георгиев ги има. Той е художествена натура и многостранно  надарен човек. Чувството на пластичност и умението да владее формата той притежава вече , като балетен артист. То се проявява в декоративно скулптурните работи. Освен това той има душата на поета. Съчинява стихове, пише пиеси за деца. В неговите сценични роли винаги присъства, не само танцувалното, но и актьорско-драматичното начало. От тук идва и изразителноста на декоративно-пластичните му работи. В тях е проявено богатството на фантазията , и чувството за декоративност, съдържащи се в хармонията на чувствено и ритмично многообразие и едновременно с цялостното единство на композиционните форми.  Обърнете внимание на работите като "Медуза" или "Морски градини". Това са истински декоративни панна, привличащи със своята красота. А какво тънко чувство  за декорация се проявява в четтирите изображения на един и същ от древноста цикъл, като чели сияещ в различни багри на различните годишни времена. Колко умело и точно са подбрани в тях цветовите оттенъци.
Декоративните пласдтики на Недко Георгиев са оригинално художествено явление. В тях за пръв път се показват образните възможности на необикновенни материали, обединени от това, че те всички са изхвърлени на брега на морето, а авторът много точно ги нарича "Сълзи от морето". А богатството на фантазията художественото чувство, умението да се придаде на образът характерност и изразителност- всичко това са качества на истинския талант проявяващ се в Недко Георгиев в различните области на художественото му творчество.
Изложбата на декоративно пластичните работи е етап в неговия творчески път.
Няма съмнение, че той ще достигне на този път още много успехи".