Marina

Marina

Бургаският порт влиза в круизна дестинация

"Seatrade Med Cruise Convention 2012".

Инициативата е в следствие на подписания на 13-ти март меморундум от пристанищата на Бургас, Одеса, Истанбул, Батуми и Севастопол. Събитието ще се проведе от 27 до 29 ноември в изложбен комплекс Марсилия, Франция. Присъстващи ще са партъорите от Черноморския регион – порт Одеса, порт Констанца, както и представители на круизния бизнес от целия свят. В рамките на проявата са договорени срещи с едни от най-големите международни круизни оператори "Royal Caribbean Cruises", "Celebrity Cruises", "Pullmantur Cruises" и "Аzamara Cruises", което ще осигури идеална платформа за бизнес комуникация.

В момента изпълнението на проекта "Зона за Обществен достъп" или "Супер Бургас", който е и част от генералния план за развитие на пристанище Бургас е на етап първа фаза от 1 до 4 корабни места. Съветът на директорите на "Пристанище Бургас" ЕАД прие изработения инвестиционен проект "Марина порт Бургас" терминал Бургас Изток 1 за обект "Зона за обслужване на яхти". Той включва проектиране на яхтостоянки, както и изготвяне на техническа спецификация и количествено-стойностна сметка. Ситуирането на Марината е предвидено по кейовия фронт на нулево корабно място с дължина 150.00 метра, дълбочина 7.00 метра и поставени пантони за 60 броя плавателни съдове.

На същата дата бе одобрен и изпълнител за изработване на идеен инвестиционен проект за реконструкция и модернизация на сграда на "Магазия 1" на територията на пристанище Бургас. Извършено е цялостно обследване и оценка на състоянието на айфеловата метална конструкцията на Магазия № 1, която е с квадратура от около 3000 кв. Предвидено е тя да се използва за информационен център, салон за пристигащи и заминаващи пътници, изложбен, атракционен и образователен център, търговски обекти, технически помещения и заведение за обществено хранене.

Държавно предприятие "Пристанищна Инфраструктура" и "Пристанище Бургас" ЕАД одобриха проект за рехабилитация и изграждане на цялостната електрическа, битова и водопроводна система на пристанище Бургас.

Тези три проекта дават възможност да се премине от процес на проектиране към строителство, като се предприемат действия те да бъдат завършени едновременно. Основната цел е това да се случи месец преди първият заявен круизен кораб "Celebrity Constellation" - на 5-ти окномври 2013 г.