BL8

BL8

Бургазлия спечели "Бургас и морето". Диомов познал отличените преди месец и аранжимент и Стефка Емилова - текст на 31-то издание на националния конкурс за българска популярна песен "Бургас и морето" (на снимката горе).

Фестивалът започна с обратно броене, насърчавано от водещия Драгомир Драганов. 2 300 души аплодираха авторите и изпълнителите на 12-те конкурсни песни, стигнали до финала. В продължение на два часа зрителите в Летния театър на Бургас чуха песните, които се състезаваха за наградите - на журито и на публиката.
Малко преди полунощ станаха ясни и имената на победителите. Журито с председател - композиторът Митко Щерев и членове - Йорданка Христова, Гриша Трифонов, Тома Спространов, Йордан Георгиев, Атанас Стоянов, Драго Симеонов, Станислав Николов, Георги Янакиев и Димитър Маджаров гласуваха по десетобалната система за всяка песен отделно. Така на трето място бе класирана песента "Хелоу без гудбай" - музика Мартин Антонов, текст Иван Тенев, аранжимент Светослав Лобушки в изпълнение на Кристина Димитрова и Орлин Горанов. Второто място е за "Малка песен за любов" по музика на Дани Милев и текст на Мариана Попова, изпята от Неделяна Христова. Първата награда отиде при Светослав Михайлов и Стефка Емилова за песента им "Как да ти кажа", изпята от Стефна Емилова.
Наградата на публиката тази година е за "Хелоу без гудбай".BL11
"Щастлива съм, че спечелихме и наградата на публиката, и трета награда на журито. За автора на музиката това е първо участие на този фестивал. А хубаво е, че се раждат и шлагерни парчета", сподели след края на конкурса Кристина Димитрова.
"Конкуренцията беше сериозна. Но се радвам, че спечелихме. Написах песента точно за 4.50 минути, колкото трая и тя самата. Една песен или се пише на един дъх, или не", коментира Светослав Михайлов - автора на песента, спечелила първа награда. "Със Светльо работим заедно, приятели сме и затова нещата се случват. Щастлива съм от наградата и доволна, че цялото това напрежение свърши", допълни Стефка Емилова. Двамата със Светослав Михайлов са част от оркестър "Горещ пясък", заедно работят и в "Г.Р.А.С". Това е втората награда на музиканта, след като негова песен миналата година спечели трето място, пак в изпълнение на Стефка Емилова. "Няма да се явяве пред следващите две години. 4_1Нека да мине малко време", допълни Светослав Михайлов. Един от първите, които поздравиха тандема бе композиторът Стефан Диомов. "Нали ви казах, че ще спечелите?", бе риторичният му въпрос. Оказа се, че още преди месец Диомов е предрекъл двете песни, които ще получат наградата на публика и на жури.19_2
Докато журито заседаваше, а комисия брошене гласовете на публиката, Дони, Кирил Маричков, Иван Лечев, Славко Николов и Венко Попомански представиха новия си проект "Фондацията". На сцената на Летния театър звучаха познати парчета на "Щурците", ФСБ, Б.Т.Р., Дони и Момчил, "Те".