DSC_8617

DSC_8617

България - лидер на Балканите като СПА дестинация

че държавата ни помага много финансово, но поне не ни пречи. Това каза Стефан Шарлопов - председател на БСПСПА. Организацията, която обединява хотелите, предлагащи СПА услуги и туризъм, ще бъде домакин на XVIII годишен конгрес на Европейската СПА асоциация. Той ще се проведе от 14-ти до 17-ти май в Поморие.DSC_8641 Градът не е избран случайно. Поморие е известен с калолечението си, както и със СПА туризма, който предлага. "Поморие запази през годините своя чар и самобитност в балнеологията. За това и ръководството на общината е гордо, че именно ние ще домакинстваме този престижен европейски форум", каза кметът на община Поморие Иван Алексиев.

На форума през май пристигат кметове на градове от Германия, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Португалия и други, както и специалисти в бранша. Участниците в конгреса ще обменят опит как да развиват и предлагат СПА продукта.

"25% от туристите, които идват в България практикуват само СПА и балнео туризъм. 27%, освен този вид туризъм ползват и други три направления, а 48% идват за СПА и за още един вид туризъм. Това са хора среден и над средния клас откъм финанси", коментира зам.-министърът на икономиката и туризма Иво Маринов.

Стефан Шарлопов призна, че не е достатъчна рекламата по отношение на СПА туризма. "Хубавато е, че ние без да сме правили картел, не правим дъмпинг на цените. А предлагаме коректен продукт с качество и цена", допълни Шарлопов.

Текст Десислава Георгиева

Снимки Лина Главинова