IMG_0003

IMG_0003

Царево отпразнува 100 г. присъединяване

и среща с историка Стоян Райчевски бяха събитията, включени в тържествата по случай годишнината. Празникът за града започна с музика на местния духов оркестър. Жителите и гостите на Царево разгледаха изложбата "Одринска Тракия", след което им бе представена книгата на Кина Къдрева - "Когато Царево беше Василико".

"Ние потомците на тракийските бежанци имаме една главна задача – да продължим започнатото от тях. Преди всичко обаче, трябва да почитаме паметта на тези хора. Такъв е поводът на дешното събитие в Царево – "100 години от присъединяване на Царевския край към България", с тези думи кметът на общината инж.Георги Лапчев се обърна към жителите и гостите на Царево.IMG_0041

На лекцията с историка Стоян Райчевски, в салона на народто читалище "Георги Кондолов", присъстваха още кметове по населени места в общината, общински съветници, граждани и гости.

"Впечатлен съм от привързаността към родния край на младите хора тук в Царево. Нека те да продължат традициите, съхранявайки духа на предците си, които са потомци на бежанците от 1913 г. Поводът за тази среща бележи и още две много важни събития – 110 г. от Илинденско – Преображенското възстание и 100 г. от разорението на тракийските българи. Царево е община, която е почти изцяло населена с потомци на бежанци. Трябва да съхраним духа и традициите, които са пренесли тук бежанците. Пожелавам на всички вас да запазите своето родолюбие, да запазите и показвате на света своето културно богатство, защото тези земи са със много древна и богата култура", каза Стоян Райчевски.

Вечерта завърши с концерт на самодейните състави при народно читалище "Георги Кондолов".