Bilet2

Bilet2

Цената на автобусния билет във Варна се запазва

този момент няма да има, но ако дизелът стане 3 лева вдигането на стойността на автобусният билет ще е неизбежно. Проблемите на превозвачите в морската столица ще се решат с оптимизация на транспортната схема на града. Такава актуализация не е правена в последните 10 години. Предвижда се закриването на около 5 губещи линии и обединяването на няколко дублиращи се. С това ще се спестяват ежедневно 2 000 или 3 000 лева, каза още Луков. По думите му територията на Варна е обслужвана от 54 линии, които след актуализацията на транспортната схема трябва да станат 30. Така ще се реализират икономии и няма да се повиши цената на билета. Освен това няма да се вдига доплащането на Община Варна от 25% на 35% за превозвачите. В общинския бюджет за 2012 година са предвидени 9 700 000 лева, които ще се усвоят от транспортните фирми в морската столица, увери общинският съветник. Размерът на доплащането за автобусните карти от пенсионерите също остава без промяна.
Проектът за интегриран градски транспорт вече е предаден в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, от където ще бъде изпратен до Брюксел. След одобряването му в края на тази година трябва да започне и реализацията. Документите са внесени при условие, че "Градски транспорт" е единствен превозвач в града. Дружеството е сключило предварителен договор за закупуването на "Транстриумф".
Комисията за защита на конкуренцията е дала положително становище за намерението на фирма "Градски транспорт" да придобие едноличен контрол върху частното дружество "Транстриумф холдинг", добави Емил Данаилов, председател на борда на директорите на общинската фирма. Превозвачът преговаря с три финансови институции за отпускане на кредит, с който да закупи частната транспортна фирма. Две от банките са чужди, една е българска. Преговорите трябва да приключат в най-кратки срокове.

Днес+