Черноморец продържава борбата за Втора лига. Снимка Черноморец 1919

Черноморец продържава борбата за Втора лига. Снимка Черноморец 1919

Отборът на "Черноморец 1919" - Бургас, воден от Слави Костенски записа пета победа от началото на сезона и продължава борбата за Втора лига. Днес под тепетата, акулите се наложиха с 0:2 в дербито от 7-ия кръг на Югоизточната Трета лига срещу "Марица" - Пловдив и дръпнаха с 3 точки пред основния си конкурент. Главният съдия от Кърджали Мустафа Шефкет и неговите помощници се справиха отлично със срещата. Попаденията бяха дело на Милен Танев в 55-та минута и на Мариян Тонев от дузпа пет минути преди края на мача.

Слави Костенски пусна отново състава, с който започваше в предните мачове, като направи няколко промени, пускайки в стартовите 11 Жулиен Парушев и Мустафа Мустафа, които бяха в основата на първото попадение на Милен Танев. Симеон Русев и Антон Узунов се появиха след почивката, както и Любомир Божинов и Нуретин Пюскюлю. Капитанът Мартин Теменлиев бе под рамката, а в отбрана за домакините действаха Слави Шопов, Стоян Кижев, Стоян Вергиев и Стоян Мантаров. В халфовата линия бяха Валентин Иванов, Жулиен Парушев, Даниел Бенчев и Мустафа Мустафа, а в предни позиции действаха Мариян Тонев и Милен Танев.

Преди почивката двата отбора се надлъгваха, като гостите от Бургас бяха по-активният тим на терена. Милен Танев пробва на няколко пъти стража на Марица от свободни удари. Домакините имаха само две ситуации за гол, но вратарят и капитан на бургазлии Мартин Теменлиев се намесваше подобаващо. Мариян Тонев също имаше няколко ситуации преди почивката, в които можеше да отбележи, но не успя и така двата отбора се оттеглиха при нулево реми.

След почивката "Марица" се опита да отбележи, но събитията се развиваха предимно в средата на терена. Гостите разчитаха на контраатаки и чакаха своя шанс, който дойде десет минути след паузата. Милен Танев и Мариян Тонев също имаха няколко положения за гол. В 55-та минута след перфектно диагонално подаване от половината на "Черноморец", Мустафа Мустафа изведе в предни позиции Жулиен Парушев, който премина през двама състезатели на домакините и асистира за Милен Танев в наказателното поле. Крилото на Черноморец се озова в отлична позиция, като преодоля вратаря на пиратите и стреля в далечния ъгъл, а топката се отби в гредата и спря в мрежата за 0:1. Георги Георгиев пропусна най-чистото положение за "Марица" и да изравни резултата. Пет минути преди края на мача, главният съдия от Кърджали Мустафа Шефкет отсъди дузпа за "Черноморец", за нарушение срещу Антон Узунов, който отбеляза победното попадение срещу "Спартак" - Пловдив в Бургас, а сега влезе след почивката. Узунов с добър рейд напредна по левия фланг и навлезе в наказателното поле, но бе съборен от футболист на домакините. Без да се поколебае Шефкет посочи бялата точка, а Мариян Тонев с хладнокръвно изпълнение по земя залъга стража на Марица, който се хвърли в обрания ъгъл, а нападателят на гостите оформи крайния резултат в мача - 0:2.

Това е първи успех за бургазлии от 27-ми август 2006г, когато "Черноморец 1919" спечели в Пловдив срещу пиратите с 1:3 във Втора лига или тогавашната Източна "Б" група. След успеха, "Черноморец" събра в актива си 16 точки, след 5 победи, 1 реми и 1 поражение. Лидер е "Загорец" - Нова Загора с 19, но възпитаниците на Мирослав Миндев нямат амбиции за по-горна група. "Атлетик" - Куклен са с 18 точки, а "Гигант" - Съединение и "Черноморец" имат по 16.