low_poly_pomorie

low_poly_pomorie

Църквата дава манастирски двор за ползване от община Поморие

Решението е взето от Сливенския епархийски съвет с председател Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий. Съветът е прие молбата на кмета на община Поморие Иван Алексиев за подписване на дългосрочен договор за ползване на двора на манастира за изграждане на градски парк. Решението е взето, след като идейният проект за парка беше разгледан и одобрен от всички членове на епархийския съвет.

Проектната идея в 3D изображения за голям градски парк в дворното пространство на манастира и в градинката около народно читалище "Светлина 1939", беше представена на обществено обсъждане пред жителите на Поморие през месец юли тази година. В мащабния проект са предвидени забавления за всички възрасти. Паркът ще представлява различни стилове лабиринти и сектори с различни модули, което ще поддържа интереса у посетителите. Ще има музикална градина, в която децата ще могат да разговарят на голямо разстояние, чрез специални съоръжения под зeмята. В огледалната градина, игрите на светлина ще красят парка. Вградена в настилката шахматна дъска и огромни фигури, ще подчертават нестандартната му визия. Тролей на въже е предвиден за най-малките посетители. В идейния проект е заложено виенско колело, алея за колоездачи и паркинг.

След взетото решение предстои подписване на договора и остойностяването на проекта. Намеренията на Община Поморие са, той да бъде включен и финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж 2014-2020", в рамките на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на град Поморие, който се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие” и предстои да бъде реализиран до 2015-та година.

Преди стартирането на проекта, той отново ще бъде представен пред обществеността, с цел да бъдат взети под внимание всички конструктивни предложения и препоръки по осъществяването му.