Данъчни тръгват на нощни хайки, ще проверят и "Spirit of Burgas"

Данъчно присъствие ще има и на фестивала "Spirit of Burgas", както и в курортните комплекси "Албена", "Златни пясъци" и "Слънчев бряг". Освен в големите курорти проверки ще се правят и в по-малките населени места по крайбрежието. Целта на данъчните е да извадят "на светло" максимална част от оборотите, които досега търговците са укривали. Ще се проверява още дали заетите в заведенията се осигуряват на реалните си заплати и за това дали са внесени дължимите по закон осигурителни вноски.

 

Анализ на риска, направен в НАП показва, че 88% от нощните заведения в страната укриват оборотите си, което носи средногодишна щета на фиска от около 12 млн. лв. Основните способи за избягване на облагане, според анализа, са неотчитане на оборота изобщо или последващи манипулации на касовите апарати. Проверките по морето са част от мерките за третирането на риска, които приходното ведомство започна още през миналия летен сезон.

Припомняме, че само за две нощи през изминалия уикенд 500 000 лева оборот бяха регистрирани на касовите апарати в четирите от най-големите увеселителни заведения в Слънчев бряг заради присъствието на данъчните. По време на проверките миналата седмица инспекторите установиха, че 7000 от всеки 10 000 лева оборот не се декларират от собствениците на нощните клубове и върху тях не се внасят данъци. В една от дискотеките бе установено, че приходите от вход за целия юли са били в размер на 10 лева, а само за една нощ в петък постъпленията от такса вход са били близо 10 000 лева

От НАП съобщават, че откритото наблюдение на обекти в Слънчев бряг ще продължи до края на активния туристически сезон, като на фирмите, за които е констатирано, че укриват голяма част от оборота си ще бъдат възложени ревизии за последните 5 години. Според инспекторите на НАП данните, събрани от наблюдението ще са достатъчни, за да се изчисли по аналогия действителния оборот на заведенията за последните години и те да бъдат обложени с укрития данък заедно с лихвите за всички недекларарини приходи назад във времето. Ревизии се възлагат и на рискови лица, идентифицирани не чрез оперативни наблюдения, а чрез анализ и съпоставка на съществуващите бази данни.