DSC_2853

DSC_2853

Дават 75 млн. лева на Созопол за чисти води на околната среда и водите Нона Караджова и кмета на община Созопол - Панайот Рейзи. Събитието ще се състои от 13.30 часа в сградата на Общинския съвет, където в присъствието на общинските съветници и жители на Созопол ще бъде подписан документа, който обезпечава изграждането на пречиствателната станция и решава един изключително сериозен проблем за екологията и развитието на туризма не само в Созопол, но и в региона.

Официалното подписване на одобрения проект на община Созопол "Интегриран воден цикъл-І етап" по Оперативна програма "Околна среда" показва сериозният ангажимент на държава и община за окончателното решаване на един дългогодишен проблем за Созопол. Строителството на пречиствателната станция е сред основните приоритети на екипа на кмета Рейзи през вторият му мандат.
Проектът "Интегриран воден цикъл-І етап" включва изграждането на Пречиствателна станция за отпадни води, дълбокоморско заустване и включването на новоизградени  колектори за отпадни води в ПСОВ  от стар и нов град на Созопол и Черноморец. Ще бъдат изградени колектори и канално- помпени станции от новообразуваните квартали на Созопол и Черноморец.  В проекта е включено и изграждането на канализацията на кварталите "Мисаря" и "Провлака".
Главната цел на проекта е изграждане на устойчива система за водите и отпадъчните води в градовете - Созопол и Черноморец чрез повишаване на качеството на съществуващите услуги и намаляване на отрицателното въздействие на заустваните отпадъчни води в унисон с практиките и политиките на ЕС и в контекста на Приоритетна ос 1 на ОП "Околна среда". Той ще осигури подготовката на инвестиционните инфраструктурни мерки за подобряване на водоснабдителните и канализационните системи.
Със изграждането на І-я етап в областта на водоснабдяването на Созопол, за кварталите "Мисаря" и "Провлака" ще се осигури  снабдяването на населението със задоволително по качество и количество питейна вода,ще се ограничат загубите на вода във водопреносната мрежа и ще се увеличи дела на свързаните към водопреносната мрежа домакинства, чрез  изграждане на нови водопреносни ситеми. Това се обуславя от спецификата на потреблението на вода в Созопол през различните периоди на годината.