Дават община Созопол на съд, присвоила 570 км.м. море парламент съветниците са одобрили предложение на общината за частично изменение на плана за регулация и застрояване, състоящо е в изменение на регулационни граници и застройки в кв. 153. Става въпрос за отвоюване от морето на 570 кв.м. чрез изграждане на дига. С решението си съветниците дават съгласие там да бъде обособено УПИ с предназначение - за обществено обслужване на яхтено пристанище. Територията обаче, която ще бъде отвоювана от морето е публична държавна собственост. С лекота съветниците гласуват тя да мине във владение на общината и така дават правото на кмета Панайот Рейзи да се разпорежда с нея.

 

 

Действията на съветниците и в частност на община Созопол обаче могат да се окачествят като незаконно завземане и регистриране на държавната собственост. Така са нарушени правата на държавата, която следва да бъде вписана като собственик на новия парцел.

Затова областният управител като представител на държавата на местно ниво е предприел всички законови действия, за да бъде отстранена тази нередност. Съдът трябва да се произнесе по жалбата и да обяви ПУП на новия терен за нищожен, тъй като в него неправомерно е вписан като собственик общината, а не държавата.

Кметът на община Созопол Панайот Рейзи не бе открит за коментар по случая.