Дават по 325 лв. на стопани засегнати от шапа

Десетки стопани търпят загуби заради епидемията от шап, която пламна в региона. Болестта бе открита при анализ на месо от убито диво прасе край село Кости в края на миналата година. Това принуди и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов да издаде заповед за въвеждането на строги мерки за ограничаване на разпространението на заразата. В резултат на взетите за анализ проби от животни в Кости стана ясно, че една част от тях са се заразили и трябва да бъдат умъртвени. Унищожени бяха и другите животни, които са били в пряк контакт с болните. На стопаните ще бъде платено обезщетение за всяко убито животно по пазарни цени. Министърът на финансите Симеон Дянков, който бе на посещение в Кости миналата седмица, ще внесе предложение за отпускане на еднократна помощ от 300 лева на стопанин. От своя страна и кметът на Царево Петко Арнаудов ще предложи на Общинския съвет да гласува еднократна помощ на пострадалите.

 

Помощта от агенцията за социално подпомагане е поредната стъпка за облекчаване на загубите.

200 животни ще бъдат убити в пограничното село Резово, след като взетите и оттам проби за анализ показаха положителен резултат. В селото днес вече пристигнаха еврокомисарите. Очаква се по-късно да дойде и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Достъпът е ограничен. Чуват се спорадични изстрели и по думите на местните вече убиват кравите.

Засега няма опасност за животните в село Синеморец. Стопаните ги отглеждат в обща кошара, която е изградена в горичката край селото. Собствениците се надяват, че опасността ще ги подмине.