Деца от Европа участват във фестивал в Несебър Там  те търпеливо изчакаха вдигането на знамената на държавите - участнички в големия детски празник на фона на химна на съответната страна. По традиция на каменните стени и точно на входа на Несебър бяха застанали старобългарски стражи, които не пропускаха никой да премине през портите.

Кметът Николай Димитров поздрави участниците във фестивала. След това той символично отвори портите на Несебър, който през следващите няколко дни ще се превърне във фестивален град и столица на детското творчество. Стражите разтвориха копията си, а момичета в народни носии посрещнаха участниците по стара българска традиция с пита и сол.

Пъстрото дефиле, за радост на жители и гостите на стария Несебър, премина по главната улица на града, за да достигне своята крайна цел - амфитеатъра. Там многобройната публика и публиката, застанала около амфитеатъра проследи целия празник, който започна с бългаски традиционен танц. След този специален поздрав от домакините, в лицето на възпитаниците на Обединена общинска школа по изкуствата, започна представянето на всички детски формации и журито.

Сред българските градове, които ще се представят на несебърските сцени, освен домакините, са: Бургас, Варна, Свиленград, Полски Тръмбеш, Пирдоп, Шумен, Козлодуй, Казанлък, Исперих, Пловдив, Ямбол,  Димитровград, Плевен,  Хасково, Велинград и Елена. Своите умения и талант ще покажат и участниците от Беларус, Грузия,  Латвия, Молдова, Полша, Румъния, Русия и Украйна.

Журито също бе многобройно, като сред имената се открояваха тези на композитора Хайгашод Агасян, музиканта и композитор Развигор Попов, певицата Мими Иванова,  Марияна Денева  – директор на Националното училище по балет – София,  прима балерина на Софийската опера, народния певец от Несебър и директор на Обединена общинска школа по изкуствата Денислав Кехайов, Руска Узунова от отдел "Култура" на община Несебър. Някои от изброените по-горе поздравиха всички присъстващи с песните си. Минути по-късно беше вдигнато знамето на фестивала под звуците на химна на "Слънце – Радост – Красота", изпят от всички. Официалното откриване на големия детски форум завърши с ефектна и продължителна заря, която освети небето над стария Несебър.