Делят плажовете на 5 категории, всеки трябва да е с УПИ в големите градове, плажове в националните курорти, плажове към защитена територия или резерват и плажове към хотели "ол инклузив". "Никога не сме правили деление на плажове за бедни и за богати. Дебатът е бил за услугата, а не за достъпа до ивицата", каза зам.-министър на МРРБ Екатерина Захариева на среща днес в областната управа на Бургас. Тя е инициирана от областния управител Константин Гребенаров по проблемите на туризма и в нея се включиха кметовете на Царево и Созопол - Петко Арнаудов и Панайот Рейзи, зам.-кметът на Бургас Красимир Стойчев, шефът на ДИК Живко Петров, представители на "Слънчев бряг" АД, общински съветници, хотелиери и други.

 

Според проектозакона всяка ивица трябва да има УПИ. "Това обаче не означава, че ще урбанизираме ивиците. Напротив. Това УПИ ще дава информация за достъпа до улица, схемите на водоснабдяването и електрозахранването и други", поясни зам.-министър Захариева. Според нея бъдещият закон има за цел да облекчи процедурите за концесия, тяхното по-добро управление, опазването им като природен ресурс, предоставянето на качествена услуга. Част от констатираните нарушения през сезон "Лято 2010" при проверките на МРРБ са свързани с достъпа до ивицата и с недостатъчния брой спасители. Те са общо 1500 като част от тях работят в чужбина, другите са на басейни и това затруднява нормалното водно спасяване на плажовете през активния сезон.

Сред сериозните проблеми на родния туризъм е голямата леглова база и малкото места на плажа.

111 са плажовете по родното Черноморие. 36 са отдадени на концесия. 15 са дадени за стопанисване от МРРБ, 22 - от общините, 34 са неохраняемите ивици. Масовите нарушения през изминалия сезон, които са били констатирани от комисията назначена от областния управител са свързани със схемите на преместваемите търговски обекти. "Обектите за хранене са повече от посочените по предварително подадената схема", обясни зам.-областният управител Златко Димитров. Кметът на Царево Петко Арнаудов предложи да се гласува всяка година туристическа такса. Тази година в общината му са събрани 209 000 лева от такава такса в резултата на по-голямата леглова база.

Шефът на ДИК Живко Петров предложи в Закон за Черноморското крайбрежие да влезе и частта за акваторията, както и да се монтират стационарни пирсове и мостици за плавателните съдове, които предлагат разходки за туристите. Тази година те са били 117 с капацитет 2700-2800 места. От тях са се възползвали близо 200 000 туристи, което е сериозен икономически ефект.