Деян Донков (вляво) за първи път ще играе с трупата на бургаския театър. Снимка Десислава Георгиева

Деян Донков (вляво) за първи път ще играе с трупата на бургаския театър. Снимка Десислава Георгиева

Деян Донков влиза в ролята на инспектора в новата постановка "Гнездото на гарвана" на бургаския драматичен театър "Адриана Будевска". Актьорът от Народния театър "Иван Вазов" ще зарадва публиката в морския град със своето участие в спектакъла, чиято премиера ще се състои на 18-ти ноември. Жанрът на пиесата е криминале с характеристики на трилър и комедия. Режисьорът, на когото беше възложена задачата да вдиша живот на текста на американския писател Дон Нигро, е Павел Гатилов. Украинецът има богат опит зад гърба си, като "Гнездото на гарвана" не е първата пиеса, която той поставя в "Адриана Будевска". Съвместната работа на режисьора и бургаските артисти намира своето начало в пиесата "Летните оси не хапят даже през ноември". Дългогодишният директор на драматичния театър - Борислав Чакринов, още тогава определи избора на автор, който Павел поставя, за интересен и необичаен. Гатилов не изневерява на стила си и този път, като избира пиеса от автора Дон Нигро, чийто текст за първи път ще бъдат играни пред българска публика.

"Принципно винаги има пречки по време на репетициите. Сега няма, репетирам с удоволствие, а актьорите са инициативни и имат желание да работят", сподели Павел Гатилов..

"Публиката трябва да дойде девствена на представление", каза Милена Маркова - Маца. Въпреки че жанровите особености на пиесата не позволиха на актьорите да издадат почти нищо от сюжета, бе разкрито, че Деян Донков ще се преобрази в ролята на инспектор, озовал се в усамотено имение, докато Милена Маркова ще изиграе собственичката на този тайнствен дом. Аглика Бояджиева ще влезе в образа на икономка. Другите роли са разпределени между актрисите - Анна Кошко, Ива Трифонова и Пепа Николова, а за сценографията и костюмите ще се погрижи Жанета Иванова.

"Комедията е сериозен жанр, евтиният хумор не присъства в моята палитра. Харесва ми, че историята преминава от един жанр в друг, искахме да постигнем ефекта на изненадата, в края да стигнем до безжанровостта на самия живот", сподели Донков за постановката.

"Адриана Будевска" печели от човек с толкова високохудожествени качества. В това се крие и красотата на тази покана, тя ще даде много на нашите актьори", каза временно изпълняващия длъжността директор на театъра Богдан Петканин. Той не скри своята радост от гостуването на актьор от такъв калибър, като Деян Донков, и наблегна на значението, което то има за бургаския театрален живот.

Целият екип, отговорен за реализацията на "Гнездото на гарвана", поканиха бургазлии на премиерата на спектакъла, която ще се състои на 18-ти ноември в театъра.

стажант - репортер Антоана Кирова