Kryst2

Kryst2

Днес се покланяме пред кръста Господен - Светият и животворящ кръст Господен. По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична Света литургия и християните се покланят на изнесения в храма кръст, предаде nakratko.bg.

Днес митрополитите от Светия Синод ще изберат новия митрополит на Русенска епархия. Изборът ще бьде между двамата достойни конкуренти - Техни преосвещенства Стобийски епископ Наум - главен секретар на Светия Синод на Българската православна църква и Тивериополски епископ Тихон, председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".
На Кръстопоклонна неделя в Пловдив, жителите и гостите на града ще могат да се поклонят в митрополитския храм "Св. вмчца Марина" на донесената с благословението на Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай частица от Светия и животворящ кръст Господен, съхраняваща се в манастир "Св. Троица" на Кръстова гора. 
Днес администрацията на варненският район "Аспарухово", съвместно с Църковното настоятелство към православен храм "Св. Цар Борис І" организира литийното шествие, с което традиционно се отбелязва празника от жителите на района. То ще тръгне от храма в квартал "Аспарухово" и ще премине тържествено по улиците "Злетово" и "Народни будители". Крайната точка е кръстът, издигнат на входа на квартала, където свещеници от храма и Варненската епархия ще отслужат водосвет и молебен за мир по целия свят и здраве на българския народ.