Apteki

Apteki

Договарят аптеките, които ще обслужват ветерани от войните

предписване и отпускане на лекарствени продукти за тях ще се извършва на рецептурна бланка според старата наредба №4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти от 2009 г. Рецептата се издава в два екземпляра, но освен задължителните рекзивити по нея трябва да се вписва и номерът на удостоверение на ветерана от войните. Правоимащите лица ще могат да ползват до три рецепти месечно, като в една рецепта се допуска изписването на до три броя лекарства според списъка на лекарствените продукти на ветераните от войните, който е публикуван в интернетстраницата на Министерството на здравеопазването – http://www.mh.government.bg.

Отпускането на лекарства на ветераните от войните ще става след представяне на две рецептурни бланки, лична карта, удостоверение за ветеран от войните, както и карта за предписване на лекарствата. При предписан лекарствен продукт с генерично наименование, аптеката ще отпуска съответния български или вносен лекарствен продукт с най-ниска продажна цена. Ако лекарят е пропуснал да отрази концентрацията на предписаното лекарство в рецептурната бланка, на ветерана ще бъде отпуснат в аптеката лекарственият продукт с най-ниска концентрация, а при унгвентните форми – с най-малък грамаж.
В РЗОК – Варна, продължава договарянето с аптеки, които желаят да сключат договор с касата за отпускане на лекарствени продукти на ветерани от войните. До момента в РЗОК – Варна, са сключени договори с шест аптеки, които ще изпълняват рецепти на отпуснати лекарства на ветераните. Това са три аптеки на “Манолова” ЕООД, които се намират на ул. “Цар Асен” 54, ул. “Генерал Киселов” 27 и ул. “Васил Петлешков” 18 във Варна, аптека “Санита” в кв. “Аспарухово”, ул. “Народни будители” 5, аптеката на ЕТ “Иванка Йорданова – Ива” на ул. “Георги Димитров” 1 в Провадия и аптека “Нора” във Вълчи дол.
Както е известно, на 24 август тази година бе обнародвана в “Държавен вестник” наредба №3, която определя нов ред за предписване, отпускане и контрол на лекарствени продукти и дентална помощ на ветераните от войните. 

Днес+