Ретро парадът ще се проведе на 1-ви юли в Бургас. Снимка клуб Ретро

Ретро парадът ще се проведе на 1-ви юли в Бургас. Снимка клуб Ретро

"Движи се безопасно" е мотото на XVI-ят парад за класически автомобили и мотоциклети, който ще се проведе на 1-ви юли, събота, в Бургас. Началото е в 10.00 часа на алеите пред експоцентър "Флора". Близо 200 автомобила и мотоциклета от България, Германия и Сърбия ще вземат участие в парада. Ретро парадът се организира от бургаския клуб "Ретро".

За първи път в Бургас, свой експонат ще представи единственият в страната музей за исторически превозни средства "Златен Рожен" в село Капатово. "Renault Alpine A110" - автомобилът, печелил рали в Монте Карло през 1973 година. Ретро музеят е с много богата колекция на автомобили и мотоциклети. Част от нея е самолет "АН 2", модел от 1948 година.

"Този музей е лицето на българската ретро общност пред света", коментира организаторът на изложението Димо Джамбазов.

Свой дебют ще направи камион марка "Volvo", емблематичен от времето на социализма. Товарното возило е собственост на колекционера Васил Георгиев.

Любителите на ретро возилата ще видят "Мерцедес 190 SL", реставриран, производство - 1956 година, луксозния "Пакард" от 1947 година, собственост на представител на бургаския клуб.

Първо участие ще има и новоучредения клуб в Момчилград. Колекционер от Варна пък идва с "Шевролет Корвет С1" и "Ягуар ХК120" - кабриолет. 80-годишен трактор "Ланц – Булдог" (Lanz Bulldog) с ръчно запалване, притежание на германски колекционер, "Мерцедес" - кабриолет, много рядка серия, реставриран в Хасково ще видят още любителите на ретро возилата.

Най-малката участничка Крисия Николаева, която е само на 3 месеца и половина, пристига от Хасково с "Mercedes" от 1936 година.

Ще бъде обособен специален кът, където децата ще имат възможност да нарисуват автомобила на мечтите си.

Наградите за победителите са изработени от стари авто части и са дело на секретаря на бургаския авто-мото клуб "Ретро" Тошко Желев. Част от отличията ще бъдат връчени от 9-годишната Цвети Байлова. Преди три години изложението на автомобили помогна да се съберат средства за операция на момиченцето, което е с диагноза "Детска церебрална парализа". След две успешни операции в Съединените щати, Цвети вече ходи.

Тази година, кампанията, която подкрепя бургаският авто-мото клуб "Ретро" е на Община Бургас за ограничаване скоростта на електрическите превозни средства в градска среда. "Спазвайте правилата за движение, ограниченията в скоростта и мерките за безопасност при придвижване особено в населените места", призовават организаторите на изложението.