Дъщерята на Методи Андонов: Бургас да направи фонд за кино

и бе предложена на кмета на града Димитър Николов на днешната тържествена сесия на Общинския съвет. По традиция на празника на Бургас - Никулден, се връчва званието "Почетен гражданин на Бургас". Тази година с това отличие бяха удостоени 15 души.

Първи наградата получи актьорът Славейко Василев за приноса му за развитието и популяризирането на бургаския драматичен театър "Адриана Будевска". Тази година той навършва 80 години. По случай своя 40-годишен творчески юбилей с наградата бе удостоен и проф. Петко Петков - преподавател в университет "Проф. д-р Асен Златаров". Треньорът по акробатика, създал десетки спортисти и шампиони, Радослав Александров взе приза в годината, когато става на 60 години. Посмъртно званието "Почетен гражданин на Бургас" бе присъдено на драматурга Красимира Минкова.

Композиторът Румен Цонев се върна за днешния празник в родния си град, за да получи от кмета Димитър Николов престижната награда. Той е гостуващ професор в Сорбоната в Париж, в Кралския колеж в Лондон и на други места. Цонев благодари на своите родители и на първите си учители в Бургас Милка Стоева, Иван Вульпе и други.

С отличието на днешния Никулден бяха удостоени и режисьорката Юлия Огнянова, и писателя Никола Инджов, който тази година навърши 75 години. Огнянова е част от великолепната четворка, която през 60-те години на миналия век е издигнала бургаския театър в еталон. Посмъртно наградата бе присъдена и на колегата й Методи Андонов, работил също тук по онова време. "Бургас беше изключително важен за нашия баща. Тук той се е оженил за майка ни, тук се е родила сестра ми. Бургаският театър е бил събитие всеки ден. Хубаво е, че Бургас има памет и я съживява", каза Невена Андонова, когато получи приза.

Ръководителят на ансамблите за народни танци "Радост" и "Емона" - Никола Гинов и поетът-артист Пейо Пантелеев също бяха сред отличените. По случай празника и наградата, Пантелеев прочете най-новото си стихотворение, посветено на родния му град и подари оригинала на кмета. "Дано никога да не ви разочаровам", каза той. Поетът призна, че за втори път влиза в сградата на общината. Първият път е бил войник и прекрачил прага, за да подпише граждански брак. "Тогава нашите родители ни заведоха в ресторант "Свобода", почерпиха ни с безалкохолно и ни купиха по един лотариен билет. След това аз пак на автостоп се прибрах в поделението в Айтос, където служех", разказа Пейо Пантелеев.

Званието "Почетен гражданин на Бургас" получиха и капитан далечно плаване Спиридон Иванов и директора на драматичен театър "Адриана Будевска" Борислав Чакринов. "В началото, когато непрекъснато идвах и си тръгвах от Бургас, слизах на гарата и се чудех, какво правя. Сега вече знам, че се връщам тук", призна Чакринов, който получи отличието за приноса му за развитието на бургаския храм на Мелпомена и за създаването на театралния фестивал "На брега" и развитието на филмовия "София филм фест на брега".

Награда получи и шампионът по борба, създавал също шампиони, Янчо Патриков.