KorabGreece

KorabGreece

Дъщерята на механика на задържания в Гърция кораб търси помощ чрез Фейсбук

български моряци все още не е преведена.

Срокът за внасянето на гаранцията от 9000 евро бе до 7 юли. Въпреки това корабособственикът "Ростов транспорт" е превел само половината от парите.

Задържаните моряци са останали на свобода за уикенда, но са в хотела в град Навплио. Те преживяват благодарение на наши сънародници, които им дават по малко пари, храна, дрехи за смяна. Документите и телефоните на българите са заключени в полицията в Пирея. Консулът ни в Атина е в непрекъснат контакт с тях.

Дъщерята на Туртов се обръща към всички приятели във Фейсбук чрез писмо, в което казва, че институциите работят по случая, но си прехвърлят топката. "Те нямат сили и най-лошото е, че вече нямат и вяра!", пише Мартина. Според нея вина за контрабандата носят "само работодателя и капитана на кораба".

Шестимата български моряци продължават да са без право да напускат Гърция заради неплатената гаранция.

Сънародниците ни бяха арестувани в гръцкото пристанище Елефсина по обвинение в контрабанда и организиране на престъпна група. Това се случи след като бреговата охрана откри на борда 3000 мастербокса цигари. Моряците плаваха на кораба "Ина", пътуващ под флага на Коморските острови от Никозия за Дуръс. Гръцките власти са конфискували кораба и товара му до изясняване на случая.

Капитан на кораба е Валентин Вортояков от Украйна, а помощник-капитан е българинът Недялко Петров, на 70 години.

Днес+