GERBVarna

GERBVarna

Евродепутатът Андрей Ковачев: Магистрала "Хемус" влиза за решение в ЕП още този месец

да влезе в Европейския парламент и Европейския съвет и да стартира процедурата за съвместно вземане на решение". Това съобщи на пресконференция във Варна евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев. В нея участваха народният представител и областен координатор на ПП ГЕРБ – Варна Павел Димитров, зам.-областният управител на Варненска област Николай Няголов и общинският съветник от ГЕРБ – Варна Павел Христов.

Андрей Ковачев припомни, че решението на Европейската комисия се отнася и до четири скоростни пътя - Русе - Шумен, Варна – Дуранкулак, Пловдив - Асеновград - Рудозем и Рила, които да бъдат изградени с европейски средства. "Пътят Варна-Дуранкулак е от голямо значение за нас, заради засиления интерес на румънските туристи към българските черноморски курорти", каза в тази връзка Павел Димитров. Той обвърза темата и с планираното изграждане на естакада в района на свлачището на спирка "Трифон Зарезан". "Отпуснати са средства за проектирането на естакадата, с която ще се отвори панорамният път за Златни пясъци, но общината още не е обявила обществена поръчка. Не проумявам защо се бави процедурата, както това се случи и с Общия устройствен план", коментира народният представител.

Евродепутатът Андрей Ковачев съобщи още, че пред българските младежи се откриват нови възможности за обучение в страните членки на Евросъюза. Това ще стане възможно със стартиращата програма "Младежта в движение", уточни той. Ковачев обясни, че самият той набляга на работа с млади хора и посочи, че за 2 години в евроофиса му в Брюксел са се обучили 25 стажанти. Други 15 младежи са били на стаж в трите информационни центъра на евродепутата във Варна, Бургас и София. „Стажантските програми не само мотивират, но и са добър атестат, когато младежите след това кандидатстват за работа”, заяви евродепутатът.

Андрей Ковачев внесе яснота около появилата се информация, че в Турция се планира изграждането на атомна централа в непосредствена близост до границата с България. „ В Европейската комисия няма данни за подобно строителство. Очаква се официалната позиция на турската страна”, каза той и добави, че лично ще следи въпроса.

Ясно стана още, че по покана на Андрей Ковачев на посещение в Европарламента са били народни представители и районни ръководители от ГЕРБ – Варна. "Благодарим за възможността да обменим опит и да видим практическата работа комисиите в ЕП", каза зам.-областният управител Николай Няголов.

Днес+