Proekt

Proekt

Европроект предвижда: Автобусите във Варна ще вървят на 3 минути сутрин

ще бъдат по спирките между 5 и 7 минути. Това е заложено в мегапроекта за интегриран градски транспорт, който за първи път влезе днес за обсъждане на съвместно заседание на комисиите по транспортни архитектура към местния парламент. С единодушно решение съветниците дадоха „зелена светлина“ на проекта, който ако бъде одобрен, трябва да стане факт най-късно до края на 2015 година. Въпреки, че идеята е важна за развитието на града, на заседанието присъстваха едва седем от общо 23-ма съветника, които са членовете на ресорните комисии. 

Градският транспорт във Варна – крайно неефективен

Градският транспорт във Варна е крайно неефективен. Това е становището на експертите от Института по транспорт и комуникации, обявено от Кристияна Чакърова. По нейни данни, на ден в един автобус във Варна се возят средно по 500 души. В Бургас броя на дневния пътникопоток в един рейс е 780 души, а в София – 1400 души. Причините са няколко: градският транспорт е изключително бавен, а мрежата се обслужва от стари рейсове. От парк от общо 180 автобуса на двете фирми, едва 20 са нови, закупени от частната „Транстриумф“, а 10 са газифицирани. Липсва интегриран транспорт и при необходимост от прикачване на два автобуса, цената излиза двойно, вместо да е съобразена с разстоянието. Така рейсовете са пълни предимно с ученици и пенсионери, които ползват частични облекчения при превозването. Поради тези обстоятелства и пътникопотока в градския транспорт във Варна намалява през последните три години. Ако нещата запазят сегашното си положение, все по-малко хора ще се качват на рейс, а задръстванията ще стават все по-големи заради използването на лични автомобили. 

Новите мерки

От екипа изготвящ проекта предлагат 11 нови мерки, за развитието на транспортната мрежа в града. Необходимо е да се изгради интегрирана билетна система, независимо колко са фирмите превозвачи. Така ще намалят разходите за транспорт на гражданите и ще спрат съмненията за измами от страна на кондукторите. Вариантът е въвеждане на смарт карти. Заложено е още преустройство на кръстовищата, така че да има предимство за масовия градски транспорт. Спирките ще бъдат снабдени с информационни табла, които да дават информация в реално време за движението на автобусите. Рейсовете пък ще бъдат снабдени също с електронни табла и гласова система, която също ще дава информация. 
Линиите на градския транспорт ще бъдат редуцирани от 46 на 26. Промяна ще има в маршрутите на от 5 до 10 линии. По-малко ще бъде и броят транспортните средства от 181 на 120. Вместо сегашните 266 курса обаче, те ще правят по 295 курса дневно. 
Предвижда се още закупуването на нови автобуси и тролейбуси. Предложени са няколко варианта, които включват най-новите видове автобуси на дизелово гориво на цени от около 550 000 лева, на природен газ – 700 000 лева и тролейбуси – на стойност – 1 милион лева. В проекта е заложено още въвеждане на достъпна среда за хората с увреждания, изграждане на велоалеи, подобряване на състоянието на обръщачите и модернизиране на пунктовете за градския транспорт. 

Трите варианта

Експертите от Института по транспорт и комуникации предлагат три варианта за развитие на градския транспорт, от които съветниците ще трябва да изберат един. Това са базов сценарий, въвеждане на бърза лента или лека железница. Мнението на експертите е, че най-удачен е вторият вариант. При базовия сценарии, 70% от средствата, предвидени в евпроекта, ще бъдат заделени за закупуването на нови автобуси и тролейбуси. Това обаче може да не бъде одобрено от управляващия орган. Варна все още няма пътникопотока за изграждането на лека железница, тъй като тя ще глътне огромни средства, включително и за поддръжката й. Инвестицията в изграждането трябва да е 34 милиона лева, а в бързите линии – 15 милиона лева. Местните депутати ще трябва да изберат един от трите варианта, след което експертите да направят допълнителни проучвания и разчети. 

Бързата бус-лента
В проекта са предвидени общо 4 бързи коридора и два хибридни, но сега ще се реализира само едни, а останалите евентуално при следващия програмен период. Проучванията показват, че най-удачният вариант за бърз автобусен коридор е от кв. „Владиславово“, бул. „Трети март“, бул. „Сливница“, „8-ми приморски полк“, кв. „Бриз“. Все още няма решение за една част от отсечката, където трябва да се избере между „бул. „Сливница“ и бул. „Вл. Варненчик“. 
Трасето ще бъде от 15 километра, а по него ще има 33 спирки. Те ще бъдат разположени средно на 450 метра. Изчисленията показват, че пътникопотока ще е между 3500-4000 души в автобус или около 50 000 души дневно. Автобусите сутрин ще са на три минути, а през деня на 5-7 минути. 

Проекти и срокове

Разчетите показват, че проекта за базов градски транспорт е на стойност 70 милиона лева, на бърз градски транспорт – 88 милиона лева и на лека железница – 165 милиона лева. В срок до края на месеца съветниците трябва да одобрят началото на проекта, до края на септември трябва да има решение за един от предложените вариант. До 15 ноември трябва да се изготви формуляра за кандидатстване, който ще бъде внесен в управляващият орган на оперативната програма, в случая Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Проектът трябва да бъде одобрен в срок до 6 месеца и реализиран най-късно до декември 2015 година. Ако това не стане и дейностите, заложени в него, не бъдат разплатени, изпълнението му остава за сметка на общината. 

Председателят на ОбС Николай Апостолов изказа съмнение относно сроковете предвид предстоящите местни избори. От екипа, изготвящ заданието обясниха, че го предлагат по-рано името заради това. Коментарите на съветниците бяха единствено по отношение на закупуването на новия парк, като дискутираха дали да заложат на автобуси или тролейбуси. 
Напрактика се оказва, че сегашният Общински съвет ще вземе решение за детайлите по проекта, а кандидатстването и реализацията му ще бъдат в новия мандат.

Днес+