Fatih-Akin

Fatih-Akin

Фатих Акин с филм за арменския геноцид който ще се проведе от 12-ти до 20-ти март.

Тази година Акин предлага на зрителите един филм, който пресича страни, континенти, пустини, планини и океани - "Раната" (2014), в който главната роля е поверена на младия алжирски французин Тахар Рахим, добре познат на ценителите на филмовите шедьоври "Пророкът" на Жак Одиар и "Миналото" на Асгар Фархади.
Историята на епическия разказ за геноцида на арменския народ започва от Мардин, Югоизточна Турция, през 1915 година. Една вечер турската полиция събира всички мъже-арменци в града, включително и младия ковач Назарет Манукян (Тахар Рахим). Разделен от семейството си, Манукян успява да оцелее въпреки ужаса на геноцида и години по-късно научава, че има вероятност двете му дъщери да са живи. Манукян е обсебен от идеята да ги намери. Търсенето го отвежда от пустините на Месопотамия до Хавана и до голите безнадеждни прерии на Северна Дакота. По време на своето пътуване, той среща много и различни хора.
Въпреки че действието на филма се развива преди сто години, в "Раната" се оглежда и днешната действителност с войни и хиляди бежанци - време, в което силата на любовта и надеждата дават шанс да се постигнат невъобразими неща.
"Раната" се превърна в мой много личен филм", споделя в интервю Фатих Акин. "Той изследва моето съзнание и е плод на изключителната ми страст към изкуството на киното", категоричен е режисьорът. "Раната" е заключителната част от трилогията на Акин "Любов, Смърт и Дяволът", чиито предишни филми са "С глава в стената" (2004) и "На прага на Рая" (2007). В най-новата си творба режисьорът се занимава с "дявола" - злото, което хората са способни да причинят едни на други, инстинктивно или съвсем нарочно, и се опитва да начертае изключително тънката линия, която разделя доброто от злото.
Бургаският филмов фестивал ще се проведе в Общинското кино "АБ", което се намира в драматичен театър "Адриана Будевска". Цените на билетите няма да бъдат променени. Те ще се продават по 7 и 8 лева за ложа. Карта от 20 билета е на цена от по 5 лева билета, а карта за 10 прожекции - по 6 лева билета.