Festival

Festival

Фестивалът "Любовта е лудост" ще представи 57 филма

на кинофорума. Фестивалът ще се състои от 26 август до 1 септември във Фестивалния и конгресен център във Варна.

"Корави старчета" на режисьора Пламен Масларов е българският филм в конкурсната програма от 12 заглавия от Русия, Унгария, Франция, САЩ, Турция, Казахстан, Германия, Полша, Иран. Режисьорът Иван Павлов е председател на международното жури, в което са още актрисите Весела Казакова и Хенгаме Газиани от Иран, отличена с наградата за женска роля преди две години на "Любовта е лудост".

Зрителите ще могат да я гледат във филма "Пауни без пера" в съпътстващата програма на тазгодишния фестивал. Българското кино винаги заема специално място на "Любовта е лудост". Гостуват десетки популярни артисти, показват се наши филми, отбеляза проф. Грозев. Тази година - извън конкурса - с българско участие са "Седем дни в рая" на Таня Богомилова, копродукция с Великобритания, "И нямаше по-добър брат" /Русия-Азербайджан-България/ на Мурат Ибрахимбеков и "Отлъчването" на американския режисьор Майкъл Ландън - младши, сниман от оператора Христо Бакалов, който живее в САЩ.

Сред акцентите във фестивалната програма е честването на годишнини от рождението на именити наши кинематографисти. Ще има и кръгла маса за разпространението на българските филми. С прожекции на техни филми и с научна конференция ще бъдат почетени Васил Гендов /120 г./, пионер на българското кино и "патрон" на фестивала, който носи името на негов филм, и Захари Жандов /100 г./. Специални прожекции ще има и по повод на 85-годишнината от рождението на актьора Георги Георгиев - Гец и 70-годишнината от рождението на драматурга Станислав Стратиев.

По случай 60-ия рожден ден на актьора Иван Иванов ще бъде показан хитът "Всичко е любов". Сред световните майстори, на които ще бъде отдадено дължимото на феста, са унгарският режисьор Миклош Янчо /90 г./ - с най-новия му филм, руският комик Юрий Никулин - с някои от най-добрите му продукции.

Ще има панорама на новото казахско кино, непознато у нас в последните 20 години. За първи път на фестивала - в конкурса, ще бъде показан индийски филм - "нетипичен" - "Две пари за слънцето, четири - за дъжда" на Дипти Навал, посочи Грозев. Артфилми от Италия, Белгия и Холандия, участвали с успех на много фестивали, ще представи Международният филмов фестивал на Умбрия, който се организира в Терни /Италия/ от шест години.

Очакват се гости от Унгария, Русия, Сърбия, Италия, Азербайджан. Партньори на фестивала са Българската национална филмотека, културните центрове на Германия, Русия, Иран, посолството на Казахстан.

Днес+