DSC_4730

DSC_4730

"Филип Кутев" с наградата "Нестинарка" на МФФ Бургас

, който ще се проведе от 22-ри до 26-ти август в Бургас.

Осем ансамбъла от 7 държави - Казахстан, Полша, Румъния, Русия, Словакия, Сърбия и България ще вземат участие във фестивала. Броят им тази година е намален заради по-ограничения бюджет, каза зам.-кметът по култура в община Бургас Йорданка Ананиева. В последния момент отказ е дал съставът от Гърция.

70 000 лева ще даде общината за организирането и провеждането на 39-то издание на МФФ. Сумата обаче не е достатъчна, за да бъдат поканени повече ансамбли от далечни и екзотични страни. Традиционно от общината са изпратили покани за участие до 100 страни. Тази година желание да се включат са изявили едва 14 състава. "Избрахме тези, които стоят добре на сцената. Сред тях има 4 професионални - "Филип Кутев", анкамбълът от Казахстан, Капанския ансамбъл от Разград и бургаския - "Странджа", каза проф. Стефан Чапкънов, който тази година е художествен ръководител на фестивала.

Интересът към бургаския фестивал, който е най-старият в страната, намалява в последните десетина години. За сметка на това на голяма посещаемост се радват фестивалите в София и Велико Търново, които съществуват едва от няколко години. За организацията им обаче се заделят много средства и това дава възможност да бъдат поканени ансабли от цял свят, докато на бургаския напоследък идват трупи от Балканите и Европа.

39-то издание на МФФ ще започне традиционно с дефиле на съставите участници. То ще премине по улиците "Александровска" и "Богориди" на 22-ри август. Официалното откриване е същия ден от 20.30 часа в Летния театър. Това лято гостите ще се изявяват и на сцена "Охлюва".