Филмът е реализиран по Програмата за съфинансиране на културни проекти на Община Бургас

Филмът е реализиран по Програмата за съфинансиране на културни проекти на Община Бургас

Филм за Жива Кюлджиева с премиера в родния Бургас. "Жива Кюлджиева – свят, прегръщам те с песен" е озаглавен лентата, посветена на голямата българска поетеса. Представянето пред публика е на 24-ти август от 20.30 часа на открита сцена "Охлюва". Заглавието на филма идва от самата поетеса, първоначалната идея е той да носи заглавието "Музика в думите". Режисьор и сценарист на 45-минутната продукция е Петър Гайтанджиев. Оператори са Наталия Алексиева и Илия Шекерджиев. Филмът се реализира от "БрайтФилмс ООД" по Програмата за съфинансиране на културни проекти на Община Бургас.

Жива Кюлджиева е родена в Бургас през 1932 г. в семейството на зъболекаря Богдан Брайков. Произхожда от известен български род, от който е и поетът Христо Ботев.

Тя е автор на над 1500 текста за песни в златните години на българската естрада. Работила е с едни от най-големите имена в родната поп музика - Мустафа Чаушев, Маргарита Хранова, Йорданка Христова, Паша Христова, Лили Иванова, Кирил Маричков, Христо Кидиков, Жан Шейтанов, Емил Димитров, Мими Иванова, Развигор Попов, Мая Нешкова и други.

Песни по нейни текстове са отличени от конкурсите - "Бургас и морето", "Море и спомени" - Варна, "Златен кестен" - Петрич. Носител е на отличието "Златна лира" от Съюза на българските музикални и танцови дейци за изключителен принос за развитието на съвременната българска музика.

През 2016 г. по предложение от Европейската агенция за защита на изпълнителите, продуцентските и авторските права (ЕАЗИПА), Общинският съвет ѝ присъжда званието "Почетен гражданин на Бургас".

Стихосбирката "Жива - стихове и песни" събира 80 нейни творби.

Режисьорът на филма "Жива Кюлджиева – свят, прегръщам те с песен" Петър Гайтанджиев е завършил кино и телевизионна режисура в класа на проф. Иван Ничев в НАТФИЗ и във Виенската киноакадемия. Той е режисьор и сценарист на документални и игрални филми, на популярни телевизионни игри и предавания.