Elektro_Botev

Elektro_Botev

Фотиновци рецитират колективно стихове на Ботев

Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов". 50-те момчета от IX "а" и IX "б" класове специалност "Програмно осигуряване" на елитната бургаска гимназия показаха невероятни рецитаторски способности.

Те изпълниха двете класически произведения на Христо Ботев във фоайето на гимназията. Мини рециталът бе изслушан от техните учители и съученици от професионалната гимназия. По този начин отбелязват 149 години от рождението на Христо Ботев и 144 години от гибелта на Апостола на свободата. Специално за днешния рецитал, 50-те момчета бяха сложили шалове с емблемата на гимназията, която тази година чества половинвековен  юбилей.

За училищното тържество момчетата са се подготвили за много кратко време. "Макар че в бъдеще ще придобият техническа професия, те се възпитават на любов към нашите класици, към родното слово, прекланят се пред делото на великите българи", казват педагози от елитното школо. Това не е първото колективно рецитиране на стихове на български автори, научи "Черноморие". Вече втора година деветокласниците наизустяват любими поетични твори. За  националната седмица на четенето те се представиха с много стихотворения, сред които и "Тихият пролетен дъжд" на лирика Николай Лилиев.

Става традиция, минути преди започването на часовете по литература, те да рецитират стихове на български поети. "Така се създава повече атмосфера, настроение за провеждането на учебните занятия", допълват педагози. Заслуга да обичат родната поезия и да я носят в сърцата си момчетата дължат на техните преподаватели по български език и литература - доктор Петър Петров, Елена Колева, Нина Вълкова и Руска Караджова.