ChervenoMore

ChervenoMore

Фото поезия от сините дълбини на Червено море

в Червено море през 2010.

Сюжетите са класически за подводното снимане - риби, други морски животни, водорасли и корали, които изпълват с живот отдавна потънали кораби или населяват едни от най-красивите коралови рифове в Червено море в близост до курорта Хургада.
Като най-фотогенични "модели" в тази експедиция се проявявали лъвската риба и рибите папагали, мястото било без акули, а дълбочините - големи – чак до 43 метра. Появила се и колоритната, но плашлива риба Немо.
Експедицията претърсила с обективи 11 потънали кораба, най-старият от които бил от 1890 г., а най-съвременния – ферибот от 1974 г..
И все пак номер 1 по живописни възможности за фотография предоставил "Thistlegorm" - английски кораб, потопен през 1942 г. от италиански хидроплан, на който можели да се видят призрачен влак, два танка, множество снаряди. Най-интересното – като истинска историческа извадка, били трюмоветете, пълни с камиони, в чиито карусерии стояли по 3 мотора с кош, почти недокоснати от разрухата.
От животинския свят край останките от войната Юлиян Недев имал щастието да наблюдава за първи път любовната игра на морени - дълги по 2 м чудовищни змиорки, които за съжаление останали само в спомените му, защото там липсвала всякаква светлина. Но попаденията на варненца са безспорни и сега могат да се видят в 30 цветни фотографии. 
Юлиян е признат майстор на подводните фотографии с моделки, той има собствен стил в това артистично занимание и неговите русалки могат да бъдат разпознати по ефирните цветни шалове, които следват линиите на водата и по безплътния им танц, който пренася зрителя в друго измерение.
"Женското тяло под вода е нещо изумително" – признава фотографът. – "Поставено в необичайна среда, то придобива свобода и лекота, която го откъсва от земното притегляне. Момичетата сякаш се реят в едно подводно небе".
За да стане възможна обаче тази водна поезия, се изискват огромни усилия от целия екип, а предизвикателството за фотографа е изключително, когато става дума да се съчетаят в една излята мелодия от образи вода, модел и артист.
Юлиян Недев снима от 1978 г., а с подводна фотография се занимава от 1991 г. Негови учители са Любомир Клисуров и баща му Веселин Недев. Сред наградите, които е получил за подводно снимане, има отличия от Франция, Белгия, Турция, както и първо място от Фотоваканция’97. Професионалната общност уважава Юлиян и за усилията, които полага като организатор на Международния фотографски салон Варна, чието тазгодишно издание ще бъде открито на 8 юли.
Фотографии от изложбата на Юлиян Недев на изложението Grand Aqua City. 
Нина Локмаджиева

Днес+