PortVarna

PortVarna

Франция и Германия с интерес към пристанище Варна

съвместно посещение в морската столица заедно с колегата си от Франция Н.Пр. Филип Отие.

Тръжната процедура за концесионирането все още не е стартирала, заради това не може да бъде дадена конкретика за инвеститори, каза немският посланик. Той добави, че ще следят развитието на процеса, тъй като това определя решенията за такива важни инвестиции.
Филип Отие съобщи,че в началото на юли в София ще се състои регионална бизнес среща между 50 български и 50 френски фирми за оценка на възможностите за съвместни проекти.
Н.Пр. Матиас Хьопфнер каза, че през октомври българо-германската търговска камара предвижда симпозиум по родното Черноморие.
Отчита се ръст на френските туристи, които идват в България, заради културно-историческите й забележителности, каза Н.Пр. Филип Отие. Той добави, че Варна има несъмнено качество в привличането на туристи, но трябва да бъде запазен баланса между зелените площи и застрояването.
Н.Пр. Матиас Хьопфнер изтъкна, че с френският си колега напускат Варна с впечатления за град с много млади хора, които са добре образовани и ангажирани в социалната сфера. По думите му участието в социалните процеси е предпоставка за намиране на перспективи от младежите в страната. Гражданското общество тук се развива бавно, но уверено, завърши пасланикът.
Това е третото съвместно посещение на френски и немски посланик във Варна след визитите през 1995 и 2003 година.

Днес+