varna

varna

Френска компания инвестира 250 млн. евро в газови находища

която се прави в страната ни и по-конкретно във Варна, съобщи посланикът на Република Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан след среща с кмета на морската столица Иван Портних. Тя е на френската компания "Тотал", която заедно с австрийски и испански партньори ще стартира проучване за газови находища в Черно море.

"Много съм горд да обявя, че средствата ще бъдат вложени скоро и нашето присъствие във Варна ще бъде още по-стабилно", коментира Н. Пр. Ксавие Лапейр дьо Кабан. Дейностите по реализирането на проучванията се очаква да започнат през януари. 

Посланик Кабан, който е за първи път във Варна след встъпването си в длъжност през октомври тази година, изрази задоволство и от дейността на франкофонското училище в морската столица, в което се обучават повече от 130 деца.

По време на срещата посланикът изрази пълна подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 година, както и задоволство от активното и ползотворно партньорството с общината по проекти, свързани с превенцията на трафика на хора. 

Кметът Иван Портних благодари за добрите думи и припомни, че морската столица поддържа добри отношения с Марсилия - град, който тази година е културна столица на Европа.