DSC_2979

DSC_2979

Георги от ТОХ-а четвърти в конкурс за готвач

в Бургас е сред победителите в конкурса, който се проведе в Хисаря. В състезанието, включващо 30 отбора от Югоизточна България, Жоро взе престижното четвърто място. "Това е едно достойно място и гимназията се гордее с успеха на Георги, но не само на него, но и на съучениците му Иван Тюфекчиев, Гюлай Исмаил (на снимката) и Антония Ненчева", сподели с гордост директорът на школото Станка Узова. Нейните възпитаници мериха сили в конкурса в Хисаря. За изявата си пред професионалното жури учениците от ТОХ-а са се трудили повече от две седмици. В подготовката се е включил целият педагогически състав, работещи по различни специалности, за да може учениците да покажат, това което знаят и умеят.

Пред журито Георги се е представя с невероятните ястия, включващи и националната ни кухня. В продължение на два часа и половина младият готвач се приготвя с тирин от пушена сьомга със свежи аспержи и норвежка скарида. Основното ястие е било "Пролетна фиеста" от агнешки котлети гарнирани с мармалад от черпени български пиперки и градински охлюви. За десерт Жоро от 11 "в" клас е приготвил "Странджанска фантазия". Сладкото изкушение той приготвя от желирани бонбони направени от алжирка и чили плюс кисело мляко със зелени смокини. Ястието е било гарнирано с упешена медена пита. Благодарение на доброто си представяне сред десетте класирани, Георги заминава на националното състезание, което ще се проведе от 24 до 26-ти април в Пловдив, допълви Узова.

Достойни за успех и да другите трима ученици от ТОХ-а, които се състезаваха в конкурса в Хисаря за званието най-добър млад сервитьор, най-добър млад барман и най-добър млад хлебар-сладкар. Чаровната Антония Ненчева от 12 "г" се състезаваше с категорията "Най-добър млад сервитьор". Момичето е получило грамота от семейството, което е обслужвало по време на състезанието. Връстникът й Иван Тюфекчиев пък забърка два коктейла - алкохолен и безалкохолен. Според регламента за "Най-добър млад барман" в рамките на няколко минути Иван успява да направи "Кашмир" - безалкохолен коктейл и алкохолния "Палмира". Гюлай Исмаил пък се представи с "Плънка дантела", както и бонбони в шоколадова кошничка. И четиримата участници в Хисаря са избрани, след проведения преди месец училищно състезание. Те бяха излъчени от отборите-победители, взели участие в състезанието. Затова те представиха и школото в Хисаря, гордеят се техните преподаватели.