Гергана Плетньова: Сънувам ролите си

След това ме поканиха да играя в тази пиеса". "На сън вървях из едно лозе, берях грозде и после го мачках с крака. Когато се събудих се чудих, защо съм сънувала това... И дойде ролята във филма "Единствената любовна история, която Хемингуей не описа". Това са само част от онези дребни наглед, но променящи пътя на човека мигове, белязали живота на актрисата Гергана Плетньова. "Вярвам в предзнаменованията", признава тя с усмивка. Именно те, знаците, рисуват парчетата от нейния творчески и личен пъзел. Знаците, които всеки среща, но не всеки разчита. Гергана обаче се е научила на това или по-скоро го носи в себе си. И тази увереност в избора и посоката и дават оня заряд, който всеки имал късмета да поговори с нея усеща.

 

 

Всяко малко дете иска или мечтае да стане актриса. Гергана, в чиито вени тече кръвта на белогвардеец знае, че един ден ще е на сцената, галена от светлината на прожекторите. Сякаш тази убеденост я води и към първите кастинги, още преди да бъде приета в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". "Започнах да се авявам на кастинги седем месеца преда да започна да уча в първи курс на театралната академия", признава актрисата. И още тогава, едва първокурсничка, бива забелязана, за да изиграе роля във филма на Светослав Овчаров - "Единствената любовта история, която Хемингуей не описа". Към тази лента интуитивно я води и съня й с лозето и гроздето, което бере. Лентата бе завъртяна в рамките на миналогодишното издание на "София филм фест на брега", което се провежда през март в Бургас.

Две години по-късно Гергана вече е поканена да играе в новия проект на Светослав Овчаров - "Зад кадър". Филмът е по действителен случай и разказва историята на оператора Христо Тотев и как ДС (Държавна сигурност) е променила живота му. Гергана играе ролята на оперативен работник в службите и тайно си мечтае да стане режисьор. "Това е филм за нашите родители. Не помня тези събития, защото съм родена през 1986-та година. Но сега темата за следенето на хората вече в интернет е отново актуална и ще бъде разбрана от младите", признава актрисата.

Гергана Плетньова пристигна в Бургас за премиерата на "Зад кадър". С този филм бе сложено началото на 8-то издание на "София филм фест на брега". То се организира от "Арт фест" с финансовата подкрепа на община Бургас. Съорганизатор на фестивала е сдружение "На брега", медиен партньор е - Chernomorie-bg.

След края на прожекцията Гергана, колежката й Касиел Ноа Ашер, режисьорът Светослав Овчаров и композиторът Божидар Петков се срещнаха със зрителите в салона. Главната роля във филма се изпълнява от Иван Бърнев, който не можа да дойде за откриването на фестивала. "Иван е невероятен актьор. Той е най-хубавият човек в гилдията", признава Гергана Плетньова.

Часове след прожекцията актрисата замина за Варна, където репетира във "Фауст" - постановка на Лилия Абаджиева. Признава, че предпочита театъра пред киното, защото в театъра актьорът има възможност да се развие и да извърви целия път нагоре.