DSC_6928

DSC_6928

Гимназия "Раковски" със знак за качество от Франция

Министерството на образованието, Министерството на външните работи на Република Франция и Агенцията за обучение по френски език в чужбина. След продължителна работа и многократни квалификации на целия педагогически екип, през 2012 година гимназията представи своята кандидатура за серификация с LabelFrancEducation пред Министерството на образованието, Министерството на външните работи на Република Франция и Агенцията за обучение по френски език в чужбина (AEFE).

Този знак за качество се присъжда на чуждестранни училища, които са доказали високо качество на подготовката не само по френски, а и компетентност при преподаването на неезикови дисциплини на този език.

"Г.С.Раковски" в Бургас е сред малкото профилирани училища,които разполагат с високо квалифицирани преподаватели, които владеят френски език и предоставят възможността на възпитаниците си да овладеят базовите понятия и лексика по география, история,биология, физика,химия и информатика. Тези колеги непрекъснато участват в семинари, курсове и контактуват с преподаватели от университетите в Бордо, Лион, Гренобъл и Поатие.

След подаването на кандидатурата, последва период от две години, през които учебния процес и международната дейност на училището бяха под прякото наблюдение на компетентни специалисти от съответните институции. Той завърши с одит от представители на Френския културен институт – София и Агенцията за обучение по френски език в чужбина (AEFE).

На 20 юни 2014, комисията в Париж е взела решение четири български училища да бъдат отличени със знака за качество LabelFrancEducation. Това са: ГРЕ "Г.С.Раковски" - Бургас, ЧЕГ "Жюлио Кюри" във Варна, ЕГ "Ромен Ролан" в Стара Загора и ФГ "Ламартин" в София.

Почетният знак за качество LabelFrancEducation ще бъде официално връчен на директора на ГРЕ "Г.С.Раковски" - Радостина Георгиева в началото на месец юли във посолството на Република Франция в София.