DSC_7263

DSC_7263

Граматиково - домакин на Фестивала на зелениката Началото ще бъде дадено 13-и май, събота, в местността "Ямата". Кулинарен конкурс и фото конкурн ще се проведат в рамките на фестивала. Точно на обяд от местността "Ямата" ще тръгнат туристическите маршрути, в които могат да се включат посетителите на фестивала.

Пешеходен маршрут № 1:  Най-дългият маршрут, подходящ за бързоходци, които искат и обичат дългите преходи. Тръгване от Фестивалната поляна – село Кондолово – интерпретативен маршрут "В царството на зелениката" и обратно.
Изключително подходящ за опитни, жилави  туристи, които не се плашат лесно от урви и долове. По време на прехода туристите ще видят живописни долини  и поляни, ще преминат през вековни гори с цъфнала Странджанска зеленика.
Продължителност – 6 -7 часа.
Пешеходен маршрут № 2: Най-късият маршрут, който предлагаме тръгва от Фестивалната поляна и стига до Язмицата и обратно. Той се изминава за 2 часа като предлага на природолюбителите прелестни гледки съм Странджа. Преход през вековна букова гора до параклис. На този маршрут може да опитате прясна, чудесна вода от местен водоизточник с 10 чучура.
Продължителност 2 часа.
Пешеходен маршрут № 3: Средно дълъг маршрут.  Тръгва се от Фестивалната поляна – параклис Св.Илия и обратно. Панорамни гледки към Южна Странджа, усойни долове, вековни букови и дъбови гори, аязма – параклис "Свети Илия". Това е странджанският  наследник  на Зевс – той е самодържец на върховете, повелител  на гръмотевиците и бурите.
Продължителност 2,5-3 часа.
Пешеходен  маршрут № 4: Среден по тежест и дължина маршрут. Фестивалната поляна – Малката котвена /параклис Св. Троица/. Минава се по едно от билата на Странджа, там може да се види лъжник на над 700 години и единственият в страната параклис построен върху пещера с лековита вода!
Продължителност  4 часа.
Авто и Пешеходен маршрут №5:  Става дума за комбиниран маршрут, който се изминава с автомобил и пеша. С автомобил се отива от село Граматиково до село Кондолово. След това пеша се извървява маршрута „В царството на зелениката”. Цъфнала зеленика, прекрасни букови гори и терциерни растения, които може да видите само при нас! Преди това обаче ще имате възможност да видите Странджанска боровинка, каквато има единствено и само при нас от целият ЕС.
Обща продължителност на разходката  - 3,5 часа.
Авто и Пешеходен маршрут №6:   Комбиниран авто и пеши  маршрут от фестивалната поляна  до подножието на  Индипасха. Едно от екзотичните  и изпълнените с тайнства места в Странджа където в дълбок, сумрачен дол извира и тече целебна вода. Място където попадаш в друг загадъчен свят.
Обща продължителност – 3 часа
Авто и Пешеходен маршрут №7:  Още един комбиниран маршрут. От  Фестивалната поляна до Марина река.  Мястото наречено още Живият музей на терциерна Европа.  Прекрасни гори с подлес от вечно зелени кавказки видове, сред които и Странджанска зеленика.
Обща продължителност 2,5 – 3 часа
На 13-и май от 17.00 часа ще започне спортно състезание "Мама, татко и аз" - кой как го може – по-бързо, по-високо, по-сръчно. От 21.00 часа - "Разпознай прилепите в Странджа" – преход с детектори за прилепи. В 21.30 часа ще бъде дадено началото на "Вечеря под звездите" - традиционен странджански фолклор, раздумка и странджански  хора
На 14-и май, неделя, в 05.30 часа на местности около село Граматиково организирано ще бъде посрещнат изгрева и разпознавани птичите песни, с водач интерпретатор.
В 10.00 часа започват разходки в околностите на Граматиково, а от 10.30 часа - начало на  комбинираните маршрути
Маршрут №1:  Комбиниран маршрут кола – пеши преход. Фестивалната поляна – село Синеморец и маршрут "Птиците на река Велека". Великолепен преход от устието на река Велека, през лонгозна гора до лодкостоянката в плавателната част на най-голямата река в Странджа.
Продължителност-около 3 часа от момента на потеглянето от Фестивалната поляна 
Маршрут  №2  Комбиниран маршрут кола – пеши преход. Фестивалната поляна – Марина река, за тези, които все още не са видяли цъфнала зеленика. Мястото е наречено още Живият музей на терциерна Европа.  Прекрасни гори с подлес от вечно зелени кавказки видове, сред които и цъфнала Странджанска зеленика. В дола има и класна стая на открито с много информационни табла. От там отпътуване до Синеморец и посещение на маршрута "Птиците на река Велека".
Продължителност-около 4 часа от момента на потеглянето от Фестивалната поляна