Първата сграда, в която ще се помещава Хеликон отвори врати от днес. Снимки Авторът

Първата сграда, в която ще се помещава Хеликон отвори врати от днес. Снимки Авторът

Книжарница "Хеликон" отвори врати на една от новите две локации, където е планирано да се премести, видя репортер на "Черноморие". От днес вече работи книжарницата, която ще се помещава на улица "Васил Априлов". Там могат да се открият голяма част от заглавията, които се продават в "Хеликон", както художествена литература, така и книги за деца, помагала и сувенири. Другото помещение, което собствениците на книжарницата - фамилия Панайотови са наели е на улица "Александровска" и все още се ремонтира (виж третата снимка б.а.). На тези две места е планирано да се премести книжарницата, след като напусне сградата на площад "Тройката", където се помещаваше от 20 години, за което "Черноморие" вече писа. До преместването се стигна, след като собствениците на имота - наследници на фамилията Хаджипетрови, продадоха терените на строителния предприемач Здравко Станчев през миналата година.

За продажбата на имота алармира преди началото на предизборната кампания лидерът на "Движение България на гражданите" в Бургас Живко Табаков. Той заяви, че знае от наемателите, че имат предизвестия за напускане на обектите, в които се помещават. По предварителен план последна е трябвало да бъде освободена сградата, където все още се намира "Хеликон". Двуетажната постройка още посреща клиенти до изтичане на предизвестието за освобождаване.

Новината с местенето на книжарницата и бъдещите бизнес намерения на Здравко Станчев взриви социалните мрежи в морския град. Това бе и причината за идването на министъра на културата Боил Банов в града. На извънреден брифинг той обяви, че се е самосезирал и че експерти от неговото ведомство от утре, 26-ти февруари, в продължение на месец ще обследват всички сгради в района, които са на територията на бившите складове на Големи български мелници, за да установят дали отговарят на критериите за паметник на културата. Две от сградите са с такъв статут -  Маринковите хамбари и бившата административна сграда на Големи български мелници, където се е помещавало по-късно читалище "Пробуда". Сградата, където все още се намира "Хеликон" не е паметник на културата, но попада в т.нар. Охранителна зона. Докато тече проверката събаряне на сгради няма да има, категоричен е Банов. Част от терена зад "Хеликон" беше изравнен през декември. В Община Бургас са били информирани за действията на Здравко Станчев да събори ненужните постройки и да обособи там места за паркиране.

Въпреки действията на министър Банов, в 17.30 часа ще има протест пред книжарницата озаглавен "С книга в ръка - да опазим културната история на Бургас". Той е организиран в социалните мрежи.

Галерия